Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeente schenkt 3.500 euro noodhulp aan Haïti na zware aardbeving augustus

0209 noodhulp haïti
dinsdag 14 september 2021

De gemeenteraad besliste op 13 september om 3.500 euro uit het noodhulpfonds over te maken aan de Belgische organisatie vzw Anfom. Op 14 augustus trof een zware aardbeving (7.2 op de schaal van Richter) het zuiden en westen van Haïti. Vzw Anfom vraagt noodhulp om de getroffen families bij te staan. De mondiale raad gaf positief advies voor deze noodhulp aan Anfom vzw.

Het getroffen gebied op ongeveer 150 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince is wat meer afgelegen en minder dichtbevolkt. Hierdoor zijn er minder officiële structuren om hulp ter plaatse aan te bieden. Na de moord op de president eerder dit jaar, staan die officiële structuren sowieso onder druk. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat kleinere lokale organisaties op dit moment beter geplaatst zijn om snel hulp te bieden aan de getroffen families. Eén van die kleine organisaties is FOKAL, een socioculturele organisatie die ingebed zit in de dorpen en ook partner is van vzw Anfom. Zij hebben bovendien ook tijdens een vorige noodsituatie (orkaan in 2016) efficiënt hulp kunnen bieden.

Mondiale raad

Vzw Anfom is lid van de mondiale raad en vraagt bij de gemeente noodhulp aan om fondsen te kunnen overmaken voor de eerste fase van het opgestelde post-rampenprogramma in de getroffen zone. Deze fase wordt beheerd door partner FOKAL en bestaat uit onmiddellijke ondersteuning bieden aan meer dan twintig basisorganisaties en kleine ondernemingen die zich bezighouden met eerlijke handel. Dit door middel van gecontroleerde geldoverdrachten om hun leden (ongeveer 7.000 gezinnen) te helpen uit hun huidige staat van armoede te komen (onderdak bouwen en snelgroeiende gewassen planten).

Noodhulpfonds

Het noodhulpfonds (6.500 euro) is een begrotingspost die jaarlijks voorzien wordt om bij grote rampen snel een bijdrage te kunnen leveren. Dit fonds past in onze gemeentelijke mondiale werking. Het fonds werd opgericht naar aanleiding van de verwoestende orkaan Mitch in 1999 in Nicaragua én de aardbeving een jaar later in Turkije.

Meer info: dienst samenlevingsopbouw, 014 33 15 63, samenlevingsopbouw@gemeentemol.be