Groot erfgoedproject dit najaar: Molse dorpszichten in beeld en woord 1870-1905

Voorbeeld prentkaart
woensdag 1 september 2021

Niet te missen dit najaar: het grootse, overkoepelende project ‘Molse dorpszichten in beeld en woord 1870-1905’! Het breed erfgoedproject rond postkaarten toont de eerste beelden van onze gemeente van rond 1900. Het project bestaat onder meer uit een boeklancering, tentoonstelling, erfgoedwandelingen voor jong en oud, lezing, fotocollage, campagne-initiatief in etalages van handelszaken en een banner-actie in de centrumstraten. Maar liefst zeven gemeentediensten, twee amateurfotografen, een heel aantal dichters en handelaars van de handelaarsvereniging werkten eraan mee. Iedereen welkom!

Het project bestaat uit heel wat uiteenlopende activiteiten, voor elk wat wils! De eerste beelden van onze gemeente krijgen de aandacht die ze verdienen.

Gloednieuw boek
Het boek ‘Molse dorpszichten in beeld en woord (1870-1905) – Mijne beste groetenissen vanuit Moll’ van Stijn Geys en Luc De Boulle vertelt in meer dan 300 pagina’s en honderden prachtige illustraties het verhaal van onze gemeente rond 1900.

Nog tot 27 september kan je het boek aan het voordelig tarief van 25 euro bestellen. Je bestelt door over te schrijven op rekeningnummer BE02 0011 7961 1340 (Kamer voor Heemkunde vzw) of ter plaatse bij de dienst erfgoed, Molenhoekstraat 2 (tweede verdieping) of via archief@gemeentemol.be. Je kan de bestelde boeken afhalen bij de dienst erfgoed vanaf 19 oktober.

Vanaf 19 oktober koop je het boek voor 30 euro bij de verschillende verkooppunten:

• Dienst erfgoed, Molenhoekstraat 2 (tweede verdieping)
  • Standaard Boekhandel, Statiestraat 39A
  • Perswinkel ’t Pleintje, Ginderbroek 18

Lezing op 21 oktober
Op 21 oktober nodigen schrijvers Stijn Geys en Luc De Boulle je uit op de gratis lezing over hun gloednieuwe boek, om 19 uur in de raadzaal van ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. Vooraf inschrijven is verplicht via archief@gemeentemol.be of 014 33 09 70.

Tentoonstelling: van 16 oktober tot 7 november

De beeldende tentoonstelling laat je het historisch materiaal zien in contrast met diezelfde dorpszichten vandaag. De tentoonstelling in expozaal ’t Getouw is elke dag te bezoeken, uitgezonderd op maandag. De toegang is gratis.

Erfgoedwandelingen: vanaf 16 oktober

Aan de hand van mooie prentbriefkaarten beleef je een prachtige erfgoedwandeling door het Centrum. Voor kinderen tussen 8 en 15 jaar voorzien we een aparte versie, met leuke verhalen en weetjes over het Mol van 1900. Zij ervaren hoe het leven er toen voor hun leeftijdsgenoten aan toeging.

Wandel- en fietstocht in en rond het Centrum: vanaf 16 oktober

Deze wandeling of fietstocht van 14,5 kilometer door en rond het Centrum brengt je aan de hand van mooie prentbriefkaarten terug naar de tijd van toen. Scan op de aangegeven locaties de QR-codes en de oude prentbriefkaarten tonen je hoe het er vroeger uitzag. Vind je 14,5 km iets te lang? Geen probleem, je kan de routes opsplitsen in vier aparte routes.

Fotocollage: Gangmakers door Tinne Vansand van 1 tot 31 december

Tinne Vansand laat het oude Mol herleven. In foto’s van hedendaagse zichten toont ze hoe mooi onze gemeente toen ook al was. Door oud en nieuw samen te brengen in één foto toont ze hoe alles anders is en tegelijk hetzelfde, hoe het had kunnen zijn. Haar foto’s laten je stilstaan, ontdekken, mijmeren.

Meer info: dienst erfgoed, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be, www.gemeentemol.be/dorpszichten