Welke coronamaatregelen gelden er vanaf woensdag 1 september?

Verenigingen
dinsdag 31 augustus 2021

Op woensdag 1 september start de volgende fase van het Zomerplan. Hierbij vallen opnieuw een reeks coronamaatregelen weg. De versoepelingen komen er dankzij de succesvolle vaccinatiecampagne, waarbij meer dan 90% van de 65-plussers en kwetsbare personen volledig gevaccineerd is. We zetten hieronder op een rijtje wat er verandert. Alle recente info vind je nog altijd op info-coronavirus.be.

• Mondmaskerplicht

Op deze plaatsen moet je nog steeds een mondmasker dragen:

• Bij verplaatsingen in horecazaken
  • Op het openbaar vervoer en in de stations
  • In winkels en winkelcentra
  • In de bibliotheek, wat betekent dat je in ’t Getouw overal een mondmasker draagt als je in verplaatsing bent.
  • In conferentiezalen, handelsbeurzen, auditoria, gebouwen van de eredienst en gerechtsgebouwen
  • Tijdens betogingen

Het mondmasker is niet meer verplicht in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen. Ook bij evenementen en activiteiten valt de mondmaskerplicht in de meeste gevallen weg (zie verder). Lokaal leggen we ook geen algemene mondmaskerplicht op voor markten en kermissen. Bij drukte raden we aan om wel een mondmasker te dragen.

• Privésfeer
    • Thuis of in toeristische logies mag je opnieuw een onbeperkt aantal personen ontvangen.
    • De beperkingen op buffetten en dansen tijdens privéfeesten vallen weg. Je mag dus opnieuw dansen op trouwfeesten.
  • Thuiswerk
    • Thuiswerk is niet meer verplicht, en wordt ook niet langer sterk aanbevolen.
    • Bedrijven krijgen wel de raad om thuiswerk structureel te verankeren in hun werking.
  • Horeca

In de horecazaken (zowel binnen als buiten) vallen een aantal maatregelen weg:

• Het sluitingsuur
  • Aantal personen per tafel
  • Afstand tussen tafels

Daarnaast mogen we weer:

• Bestellen en plaatsnemen aan de toog
  • Dansen in cafés vanaf 1 oktober. Op die dag openen ook de discotheken en dancings.

Als je je verplaatst, moet je nog steeds een mondmasker dragen.

• Activiteiten in georganiseerd verband
    • Alle beperkingen vallen weg.
  • Evenementen
    • Minder dan 200 deelnemers binnen of 400 buiten? Alle beperkingen vallen weg.
    • Meer dan 200 deelnemers binnen of 400 buiten? Iedereen heeft een covid safe ticket nodig. Enkel dan vervalt de mondmaskerplicht en moet je geen afstand meer houden. Vanaf 1 oktober verhoogt deze drempel naar 500 binnen en 750 buiten.

Wil je een evenement organiseren? Denk er dan aan om je activiteit tijdig in te dienen in de gemeentelijke Evenementenkluis (mol.evenementenkluis.be). Vanaf 1 oktober moet je elk evenement opnieuw drie maanden op voorhand ingeven.

• Erediensten
    • De mondmaskerplicht blijft behouden. Verder vallen de beperkingen weg.