Naar inhoud
Gemeente Mol

Pimpernieuw vzw neemt zorgboerderij Galbergen over van De Sprong vzw

Knipsel
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 23 maart 2021

Dankzij een gloednieuwe samenwerking met de vzw Pimpernieuw vergroten we deze zomer de aantrekkingskracht van onze gemeentelijke speeltuin op domein Galbergen.  In de loop van mei verhuist de volledige arbeidszorgwerking van De Sprong vzw naar de Sint-Apollonialaan 190b. Hierdoor komt het voormalig café op de site leeg te staan. Het gemeentebestuur verwelkomt er Pimpernieuw vzw. Pimpernieuw vzw vindt er een geschikte locatie om de eigen activiteiten voor sociale activering en het plantenasiel verder te zetten. Ook voor de bezoekers van de speeltuin creëren we zo een win-win situatie. Pimpernieuw schenkt tijdens het toeristisch seizoen alcoholvrije drankjes op een pop-up terras. Ook de toiletten worden binnen bepaalde uren publiek toegankelijk. En vooral: de zorgboerderij met ezel Isabelle en haar vriendjes blijft integraal behouden.  

De Sprong vzw maakte als sociaal tewerkstellingsproject een grondige analyse van de eigen organisatie en stippelde een strategie uit voor de verdere toekomst.  Daaruit bleek dat het beter is om alle activiteiten te concentreren in de vestiging Sint-Apollonialaan 190b. Deze locatie biedt meer mogelijkheden om verschillende inkomstenbronnen aan te boren.

Door deze verhuis in de loop van mei komt de gelijkvloerse verdieping van het voormalige café op site Galbergen leeg te staan. Het gemeentebestuur ging in gesprek met Pimpernieuw vzw om de locatie van De Sprong over te nemen.

Upcycling en plantenasiel

Pimpernieuw vzw specialiseert zich net zoals De Sprong vzw in het aanbieden van een zinvolle dagbesteding, gericht op inwoners voor wie de afstand tot de reguliere arbeidsmarkt op dit moment nog te groot is. Met activiteiten als upcycling en het plantenasiel krijgen deze inwoners dankzij vzw Pimpernieuw de kans om zich zinvol in te zetten. De gelijkvloerse ruimte van het voormalige café op site de Galbergen is hiervoor uitermate geschikt. De vzw beschikt momenteel over een tijdelijke huisvesting in het voormalig parochiecentrum van Mol-Donk. Binnenkort maakt de oude parochiezaal plaats voor een sociaal woonproject. Door deze overeenkomst wordt de verderzetting van hun activiteiten verzekerd.

Zorgboerderij blijft behouden

Het gemeentebestuur sloot een nieuwe overeenkomst af met Pimpernieuw. Naast de eigen activiteiten wordt de organisatie - in samenwerking met de vaste conciërge die op de eerste verdieping woont – ook verantwoordelijk voor de zorgboerderij en het onderhoud van het tuintje. De medewerkers van deze vzw zullen boven regelmatig zwerfvuil ruimen in de speeltuin. In ruil voor deze diensten voorziet het gemeentebestuur een verlaagde huurprijs.

Genieten van een drankje op het terras

Bezoekers van de speeltuin, fietsers en wandelaars kunnen dankzij de inzet Pimpernieuw vzw genieten van niet-alcoholische drankjes op het terras van het voormalig café. De vzw biedt vanaf 1 juni tot aan de herfstvakantie drankjes en eventueel kleine versnaperingen aan op zaterdagen en zondagen van 10 tot 18 uur en op woensdag van 13 tot 18 uur. De binnenruimtes worden niet ingericht als horecaruimte. 

Toiletten voor de speeltuinbezoekers

Het gemeentebestuur kreeg van veel speeltuinbezoekers de vraag naar openbare en toegankelijke toiletten. Met de komst van Pimpernieuw vzw zorgen we hiervoor. Pimpernieuw stelt van juni tot de herfstvakantie de toiletten in het gebouw open op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur en op woensdag van 13 tot 18 uur. Daarnaast zullen de toiletten ook open zijn op de andere momenten dat Pimpernieuw vzw er actief is. Uiteraard staat de vzw ook in voor het onderhoud van het sanitair.

Meer info:

>informatie en onthaalbalie gemeente Mol, 014 33 07 11, 2400@gemeentemol.be
>Pimpernieuw vzw, 0498 567 512, atelier@pimpernieuw.be
>De Sprong vzw, 014 86 98 45, info@desprongvzw.be