Bestaande coronarichtlijnen worden verlengd, vaccinatieschema is klaar

vrijdag 8 januari 2021

Het Overlegcomité verlengde vrijdag 8 januari alle bestaande coronarichtlijnen. Er komen dus geen versoepelingen, maar er wordt ook niets verstrengd. Het handhaven van de bestaande beperkingen op fysieke sociale contacten blijft essentieel. Ook worden de strenge regels voor het reizen al zeker verlengd tot en met de krokusvakantie. Dankzij het goedgekeurde vaccinatieschema krijgen we steeds meer zicht op het einde van de coronacrisis. Volgens dit schema start de vaccinatie van de thuiswonende 65-plussers in maart en van de algemene bevolking (+18 jaar) in juni. Voordien komen andere specifieke doelgroepen aan bod. In de loop van volgende week beslissen de zeven gemeentebesturen (Mol, Balen, Dessel, Retie, Meerhout, Geel en Laakdal) over de regels voor -12-jarigen. De huidige extra beperkingen op binnenactiviteiten voor kinderen lopen tot en met 15 januari.

De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vandaag zoals aangekondigd in het Overlegcomité de actuele situatie besproken. Het Overlegcomité is van oordeel dat het vandaag te vroeg is om de impact van de feestdagen, terugkerende reizigers en de heropening van de scholen te evalueren. Wel stellen we vast dat de situatie in ons land beter is dan in vele Europese landen. Het aantal besmettingen daalt langzaam. Toch moeten we uiterst voorzichtig blijven. Zo stijgt het reproductiegetal nipt boven de 1, wat betekent dat het virus lichtjes aan kracht wint. Daarnaast blijft de gemiddelde bezettingsgraad van intensieve zorgen voor het hele land op een hoog niveau.

Binnen deze context nam het Overlegcomité volgende beslissingen:

• Het vaccinatieschema - met bijhorende doelgroepen, timing en fasering - is versneld en ligt vast. Dankzij de extra aankoop van de vaccins van Pfizer/BioNTech is de tijdige aanvoer van voldoende vaccins bijkomend verzekerd.
  • Er komen meer controles op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn. Thuiswerken blijft verplicht waar het kan.
  • Er komen meer controles op het naleven van de testen en verplichte quarantaine na een niet-essentiële reis. Deze reizen blijven ten stelligste afgeraden. Deze regels blijven tot na de krokusvakantie gelden.
  • Scholen moeten meer aandacht besteden aan het respecteren van de sanitaire maatregelen. Ook de quarantaine van schoolgaande jongeren vereist strikte opvolging. Dat geldt in het bijzonder voor schoolgaande jongeren uit onze buurlanden, waar de epidemie minder gunstig evolueert.
  • Wel mogen de rijscholen vanaf maandag 11 januari opnieuw open. Tot nu waren de praktijkopleidingen en examens voor categorie B en BE en het terugkommoment voor het rijbewijs opgeschort.

Toekomst?

Het Overlegcomité wil de toekomstige heropening van gesloten sectoren zo efficiënt en snel mogelijk laten verlopen. Daarom wordt aan de expertencommissie (GEMS) gevraagd om tijdspad uit te tekenen. Waar nodig moeten verstrengde protocollen komen met bijkomende maatregelen. De volgende vergadering van het Overlegcomité vindt binnen twee plaats op vrijdag 22 januari. Op dat moment is er volledig zicht op de impact van de feestdagen, de herstart van de scholen en terugkerende reizigers.