Naar inhoud
Gemeente Mol

Terug van vakantie uit rode zone? Respecteer quarantaine en laat je 2x testen

3012 quarantaine na terugkeer vakantie
woensdag 30 december 2020

Wie terugkomt van een buitenlands verblijf in een rode zone van langer dan 48 uur, moet zich tweemaal laten testen en verplicht in quarantaine. De quarantaineperiode voor alle reisgenoten - inclusief kinderen - stopt pas na een negatieve coronatest op de zevende dag van de terugkeer naar België. Deze strikte regels heeft het Overlegcomité op woensdag 30 december beslist. De maatregelen gelden voorlopig tot en met 15 januari.

Voor de start van de kerstvakantie werd een buitenlandse vakantie door het Overlegcomité al ten stelligste afgeraden. Een aantal landgenoten legde dit advies jammer genoeg naast zich neer en vertrok toch op buitenlandse vakantie.

De dalende coronacijfers in België van de laatste week staan in schril contrast met de escalerende situatie in vele andere landen. Daarnaast bestaat grote ongerustheid omtrent virusmutaties die zich momenteel razendsnel verspreiden in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Volgens eerste wetenschappelijke aanwijzingen zijn deze virusvarianten veel besmettelijker, zowel bij volwassenen als kinderen. Deze twee redenen lagen voor het Overlegcomité aan de basis voor een bijkomende verstrenging van de richtlijnen voor vakantiegangers. Het vermijden van een derde golf begin 2021 staat hierbij centraal.  

Alle vakantiegangers testen en quarantaine

De verplichting om voor terugkeer naar België een Passenger Location Form in te vullen, bestond al langer. Afhankelijk van de ingevulde antwoorden en de reisbestemming volgde mogelijk een test- en quarantaineverplichting. Het Overlegcomité besliste op 30 december om deze regels verder aan te scherpen. Iedereen die terugkeert van vakantie uit een rode zone – en dit omvat vrijwel alle landen – is verplicht om zich te houden aan strikte thuisquarantaine en bijhorende testrichtlijnen.

Hele gezin testen en quarantaine

Zo moet je de eerste dag van je terugkeer een coronatest (PCR) laten afnemen. Vervolgens start de quarantaine voor alle reisgenoten, ook kinderen. De quarantaine kan je uitsluitend beëindigen wanneer je op de zevende dag na je terugkeer een negatieve coronatest aflegt.

De procedure geldt voor elk vervoersmiddel: trein, auto, bus of vliegtuig. Wanneer je vooraf het Passenger Location Form invult, dan ontvang je vanaf 2 januari per sms de nodige codes om een afspraak te maken voor een coronatest. Dit kan bijvoorbeeld in het testcentrum in ecocentrum De Goren. Ook in de luchthaven van Zaventem kan je bij terugkeer een test laten afnemen. Deze testinfrastructuur wordt binnenkort ook voorzien in de luchthaven van Charleroi en het treinstation van Brussel-Zuid. Via deze link vind je meer informatie over hoe je deze afspraken maakt én hoe we je hierbij kunnen helpen als het niet lukt.

Uitzonderingen

De maatregelen gelden voor iedereen die meer dan 48 uur op vakantie is geweest in een rode zone. Slechts in bepaalde situaties zijn uitzonderingen mogelijk:

  • Mensen die een kritische functie uitoefenen in een essentiële sector, mits attest van de werkgever (beslissing interministeriële conferentie volksgezondheid 2 december 2020)
  • Studenten mogen de quarantaine uitzonderlijk onderbreken voor het afleggen van een examen (uitsluitend voor het afleggen van dit examen).
  • Wie om professionele redenen in het buitenland verblijft, kan tot 4 januari een afwijking op de quarantaineverplichting krijgen. Deze professionele verplaatsing moet geattesteerd worden door de werkgever. Na 4 januari 2021 houdt de beoordeling van het Passenger Location Form rekening met professionele verplaatsingen met werkgeversattest.