Naar inhoud
Gemeente Mol

Bewegingsprogramma #samenbewegen wint #BlijfSporten-award Sport Vlaanderen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
woensdag 23 december 2020

Het bewegingsprogramma #samenbewegen is door Sport Vlaanderen beloond met de #BlijfSporten-award. Deze prijs beloont initiatieven die mensen aanmoedigen te blijven sporten en bewegen tijdens de coronacrisis. Met #samenbewegen creëerde onze afdeling jeugd en sport op vraag van de seniorenraad een bewegingsprogramma voor volwassenen en senioren dat dagelijks uitgezonden wordt op de regionale televisiezender RTV. Sportcoach Marjan Kuppens toont eenvoudige oefeningen die de meeste mensen aankunnen. Die laagdrempelige aanpak bleek een groot succes, iets wat dus ook Sport Vlaanderen niet ontgaan is.

Als Gezonde Gemeente zetten we in op voldoende bewegen. Blijven bewegen is goed voor lichaam en geest. Door de coronacrisis en de strenge maatregelen bleek dit niet meer zo eenvoudig.

Op vraag én maat van inwoners

#samenbewegen ontstond op vraag van onze oudere inwoners. Zij misten hun wekelijkse beweegmomenten toen tijdens de eerste lockdown alles stilviel. Omdat de digitale en sociale mediakanalen voor hen geen alternatief vormden, ging de afdeling jeugd en sport samen met de dienst seniorenplus en onze seniorenraad aan de slag met een bewegingsprogramma op RTV. Sportcoach Marjan Kuppens werkte oefeningen uit op maat, die vaak zelfs vanop een stoel mee te doen zijn.

Groot succes

De laagdrempelige aanpak bleek een groot succes. #samenbewegen kreeg in het voorjaar heel veel populaire reacties en werd verlengd in mei en juni. Toen er in november opnieuw strengere maatregelen aangekondigd werden, zond RTV het programma opnieuw uit. Ook deze keer bereikten we veel volwassenen en senioren die anders geen mogelijkheid zagen om voldoende te bewegen. Zowel thuis, in de serviceflats, in de rusthuizen en zorginstellingen werd er ijverig meegedaan. Dagelijks om 10.30 en 15 uur brachten we via Marjan en RTV beweging tot in de huiskamer!

#BlijfSporten-award

Sport Vlaanderen gaat elk jaar op zoek naar gemeenten en steden die sport hoog op de agenda zetten. De coronacrisis vroeg dit jaar om een andere aanpak. Daarom reikte Sport Vlaanderen deze keer de @BlijfSporten-award uit, met de focus op blijven sporten en bewegen - ook tijdens corona. 175 gemeenten stelden zich kandidaat en werden allemaal beloond met de prijs. Daarnaast werd #samenbewegen als één van vijftien genomineerde initiatieven fraai in de kijker gezet tijdens de online uitreiking van de #BlijfSporten-award.

Meer info: afdeling jeugd en sport, 014 33 05 03, sportdienst@gemeentemol.be