Naar inhoud
Gemeente Mol

Overlegcomité: “Vier de eindejaarsperiode in beperkte kring”

1812 Verslag overlegcomité 18 december
vrijdag 18 december 2020

Het Overlegcomité roept iedereen op om de eindejaarsperiode in beperkte kring te vieren. Alleen dan profiteren we optimaal van de kerstvakantie als cruciale periode om een derde golf te vermijden. De recente besmettingscijfers en ziekenhuisopnames baren het Overlegcomité grote zorgen. Versoepelingen zijn op dit moment niet aan de orde. De komende weken bepalen we samen welke richting de curve uitgaat. Het Overlegcomité stelde tenslotte dat heel 2021 een overgangsjaar wordt. Wanneer iedereen gevaccineerd is, zijn we de zomervakantie al voorbij. Gelukkig zien we een lichtpunt aan het einde van de tunnel. Volhouden, luidt de boodschap.

De afgelopen acht weken hebben we samen de besmettingscijfers van 22.000 per dag teruggedrongen naar tien keer minder. Jammer genoeg is de dalende trend gestopt en stagneren we op een veel te hoog plateau. Om een derde golf te vermijden, moeten we de coronaregels nauwgezet blijven opvolgen. Het Overlegcomité heeft goede hoop dat dit ons lukt: 80% begrijpt de regels en wilt deze respecteren, zo blijkt uit onderzoek. Versoepelingen zijn niet aan de orde. Alle bestaande regels worden integraal behouden, enkele richtlijnen worden zelfs verstrengd.

1. Telewerk blijft verplicht waar mogelijk. Er komen strenge controles met hoge boetes bij overtredingen.

2. Reizen wordt ten strengste afgeraden. Wie langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, wordt mogelijk beschouwd al hoogrisicocontact, met bijhorende verplichting voor 7 dagen quarantaine en aansluitend een test. Om dit te beoordelen, vul je verplicht een Passenger Location Form in. Ook op het correct invullen van dit formulier volgen controles aan de grenzen en op de luchthaven. Wanneer in 2021 een nieuw Passenger Location Form ingevoerd wordt moeten alle privéreizigers verplicht in quarantaine en een test afleggen.

3. Buitenlandse reizigers die naar België komen, moeten een negatieve coronatest voorleggen.

Kerst in beperkte kring

Het Overlegcomité benadrukte verder het belang van het respecteren van de regels tijdens de eindejaarsperiode. Beperk tijdens de eindejaarsfeesten je fysieke sociale contacten. Vier Kermis, Oudjaar en Nieuwjaar in beperkte kring. Als gezin mag je thuis slechts één persoon als knuffelcontact extra uitnodigen. Alleenstaanden mogen op kerstavond en met oudjaar één extra persoon in hun woning toelaten. Vanaf 24 uur ’s nachts geldt de avondklok. Voor samenkomsten buiten blijft de regel van vier gelden.

Boodschappen van dank

Het Overlegcomité sprak uitdrukkelijk een woord van dank uit aan iedereen die in de zorg werkt. Voor hen was 2020 een bijzonder zwaar jaar. Zij leverden bovenmenselijke inspanningen. Hopelijk biedt 2021 snel beterschap.

Het Overlegcomité kon geen positief nieuws brengen voor de horeca, evenementensector en contactberoepen. De bestaande regels blijven behouden. Ook de bestaande steunmaatregelen lopen door, zo verzekerde het Overlegcomité.

Meer info: 0800 14 689, www.info-coronavirus.be