Naar inhoud
Gemeente Mol

Aantal besmettingen in Hemelrijck loopt verder op

Knipsel
dinsdag 15 december 2020

Het aantal besmettingen in woonzorgcentrum Hemelrijck is intussen opgelopen tot 98 besmette bewoners en 20 positief geteste medewerkers. Maandag 14 december werd besloten om een bijkomende tussentijdse algemene testing te organiseren, zodat er opnieuw een actueel beeld kan gemaakt worden van de besmettingen. Op basis van de nieuwe testresultaten wordt de cohortzorg aangepast.

Deze extra tussentijdse testing maakte duidelijk dat het virus momenteel op alle afdelingen verspreid is. Ook de eerder minder getroffen tweede verdieping blijft niet langer gespaard. De zorgmedewerkers leveren prachtwerk bij het verzorgen van alle bewoners in uiterst moeilijke omstandigheden. Het aantal bewoners met ernstige ziektesymptomen blijft veruit in de minderheid. De meeste bewoners hebben op dit moment een asymptomatische besmetting.

Wetenschappelijk onderzoek

Het gemeentebestuur is uiterst tevreden dat verschillende wetenschappelijke instellingen nauwgezet onderzoeken of het bezoek van de Sint in verband staat met de virusuitbraak. Universitaire labo’s zullen bepalen of de virusdeeltjes in de verschillende stalen een gedeelde stamboom hebben. Ook andere factoren (beschermingsmaterialen, ventilatie,…) worden in het onderzoek betrokken. De wetenschappelijke conclusies moeten enerzijds leiden tot extra inzichten in de verspreiding van het virus. Anderzijds is het voor alle rechtstreeks betrokkenen belangrijk dat er wetenschappelijke duidelijkheid komt.

Zorgmedewerkers ondersteunen

Zoals we zondagmiddag al communiceerden kan alleen wetenschappelijk onderzoek meer klaarheid brengen over de oorzaak. Het gemeentebestuur heeft om die reden op geen enkel moment uitspraken gedaan over de oorzaak van de besmettingen.

Al onze aandacht gaat nu naar het opvolgen van de besmettingen en het ondersteunen van alle zorgmedewerkers zodat zij hun werk in de best mogelijke omstandigheden kunnen doen.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be