Steek ook thuis geen vuurwerk af tijdens eindejaar, maar ‘knal zonder vuurwerk’

Knalzondervuurwerk_liggend
maandag 14 december 2020

De eindejaarsfeesten zullen er dit jaar door corona waarschijnlijk anders uitzien dan we gewend zijn. Toch willen we extra benadrukken om ook dit jaar te ‘knallen zonder vuurwerk’. Steek buiten geen vuurwerk af. Het is levensgevaarlijk, ongezond, duur en belastend voor dieren en de hulpdiensten. Bovendien is het niet toegestaan. Het Overlegcomité besliste op 27 november dat er lokaal géén uitzonderingen mogen zijn. Hou het voor iedereen gezellig en ‘knal zonder vuurwerk’.

Hieronder vind je in detail alle redenen waarom we in onze gemeente geen vuurwerk afsteken:

• Niet toegelaten

Het afsteken van feestvuurwerk buiten door particulieren is in onze gemeente niet toegestaan.

• Levensgevaarlijk

De meeste slachtoffers van vuurwerk zijn toeschouwers, maar ook bij het aansteken kan je zware verwondingen oplopen. Hou het voor iedereen veilig en steek geen vuurwerk af.

• Risico op brand

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.

• Het zorgt voor dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Elk jaar opnieuw zijn er verhalen van honden die weglopen, paarden die uitbreken en op de openbare weg terechtkomen. Dat is niet alleen heel erg voor de dieren, maar ook gevaarlijk voor onze inwoners.

Heb je zelf paarden of andere dieren en wil je de oudejaarsnacht bij hen doorbrengen om ze gerust te stellen? Via www.gemeentemol.be/attestoudjaar vraag je een attest aan om je tijdens de nachtklok te verplaatsen naar de stal of weide. Het attest is geldig binnen de volledige politiezone Balen-Dessel-Mol. Opgelet: deze uitzondering geldt enkel op oudejaarsnacht, tot 2 uur ’s morgens.

• Hulpdiensten extra onder druk en onbeschikbaar voor andere noodgevallen

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen. Bovendien staan onze zorgdiensten door de coronacrisis al zwaar onder druk. Eventuele slachtoffers van vuurwerk zouden die druk nog vergroten.

• Superongezond

De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90 procent van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.

Ik knal zonder vuurwerk!

Al deze redenen leidden tot de preventiecampagne ‘#IkKnalZonderVuurwerk’ van Netwerk Brandweer (het brandweernetwerk van de twintig Vlaamse brandweer- en hulpverleningszones) die al voor het zesde jaar in de kijker staat. De campagne wordt ondersteund door Brandweervereniging Vlaanderen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Dierenwelzijn Vlaanderen.

Meer info: Brandweer zone Kempen, 014 28 78 32, info@brandweerzonekempen.be, www.ikknalzondervuurwerk.be