Hoogrisicocontact zonder symptomen weer getest, zelf online afspraak maken

vrijdag 20 november 2020

Vanaf maandag 23 november worden mensen die een hoogrisicocontact hadden (maar niet ziek zijn) opnieuw getest op corona. Dat is het belangrijkste verschil met de vorige teststrategie die sinds 21 oktober van kracht was. Toen werd er bepaald dat je na een melding van een hoogrisicocontact jezelf voor tien dagen in quarantaine moest plaatsen, zonder test. Dit om de druk in laboratoria te verlagen. De labocapaciteit is ondertussen hoger en dus kan er weer breder getest worden. Nieuw is ook dat je nu zelf via www.mijngezondheid.be een afspraak moet plannen in het testcentrum op de zevende dag van je quarantaine. Je volgt daarna zelf de resultaten op, volgt de bijhorende instructies en drukt zelf je quarantaineattest af. Heb je een activatiecode, maar lukt het niet om zelf een afspraak te maken in het testcentrum? Neem dan contact op met onze dienst veiligheid op het nummer 014 33 07 44. Aarzel ook nooit om je huisarts te contacteren bij vragen of bezorgdheden!

Om een derde coronagolf te vermijden, is het absoluut noodzakelijk om de maatregelen strikt opvolgen. Daarnaast spelen doorgedreven contactonderzoek en een goede teststrategie een belangrijke rol. Nu de cijfers weer in de positieve richting evolueren, wordt de teststrategie opnieuw uitgebreid.

Wie wordt er getest?

Iedereen die door het contactonderzoek wordt geïdentificeerd als een hoogrisicocontact, moet zich vanaf maandag 23 november laten testen. Dit kan gaan over mensen die een nauw contact hadden (langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter, zonder mondmasker) met iemand die besmet is, maar evenzeer over vakantiegangers die terugkeren uit een rode zone en waarvoor uit het Passenger Locator Form blijkt dat ze daar een hoogrisicocontact hadden. Of je symptomen hebt, speelt geen rol meer.

Hoe word je verwittigd?

Als je ziek bent, blijf je contact opnemen met je huisdokter. Hij of zij beslist of je getest moet worden.

Heb je geen symptomen, maar had je toch een hoogrisicocontact? Dan word je door de Vlaamse contactopvolging verwittigd en begint je quarantaineperiode van tien dagen. Je ontvangt in beide gevallen een activatiecode met 16 cijfers en letters. Als je ook de coronalert app hebt geïnstalleerd, ontvang je hier een extra, 17-cijferige code. Houd deze code(s) goed bij. Je hebt ze nodig om online een afspraak te maken in het testcentrum om je te laten testen op de zevende dag van je quarantaine. Zonder code kan je geen afspraak maken en dus ook niet getest worden.

Verwittigd: wat nu?

Zodra je weet dat je een hoogrisicocontact bent, ga je onmiddellijk in quarantaine voor een periode van tien dagen. Op de zevende dag na je hoogrisicocontact laat je jezelf testen. Je maakt hiervoor een afspraak in het testcentrum. Zorg dat je de test inplant op de correcte dag! Nadien volg je zelf online de resultaten op en volg je de instructies, afhankelijk van het resultaat van de test:

• Negatief: je quarantaine stopt. Blijf nog zeker een week extra voorzichtig in je contacten.
  • Positief: je quarantaine wordt verlengd met zeven dagen en stopt pas als je de laatste drie dagen geen symptomen meer vertoonde.

Je drukt zelf je quarantaineattest af indien nodig. Aarzel nooit om je huisarts te contacteren bij vragen of bezorgdheden!

Hoe afspraak maken?

Een afspraak maken in het testcentrum doe je via www.mijngezondheid.be. Om dat zo vlot mogelijk te laten verlopen, vind je hier een gedetailleerd stappenplan. Houd zeker je identiteitskaart en je code(s) bij de hand. Belangrijk: de test moet plaatsvinden op de zevende dag na je hoogrisicocontact. Maak een afspraak op de juiste dag!

Lukt het niet om met dit stappenplan zelf een afspraak te maken? Neem dan contact op met de dienst veiligheid op het nummer 014 33 07 44, van maandag tot vrijdag tussen 8 en 16.30 uur. Zij maken dan samen met jou de afspraak.

Meer info: dienst veiligheid, 014 33 07 44, veiligheid@gemeentemol.be, www.mijngezondheid.be