Naar inhoud
Gemeente Mol

Overzicht van coronamaatregelen in onze gemeente vanaf maandag 2 november

Mol
maandag 2 november 2020

Sinds maandag 2 november zijn er bijkomende coronamaatregelen van kracht. Om het overzicht te bewaren, zetten we alle actuele regels op een rij.

 • Algemene richtlijnen: zes gouden regels
Deze regels zijn altijd en overal van toepassing:
 • Was of ontsmet regelmatig je handen. Geef geen kus of handen bij het begroeten.
 • Doe zoveel mogelijk activiteiten in openlucht. Buiten is het risico op besmetting veel kleiner. Als dit niet kan, zorg je voor voldoende ventilatie van de ruimte.
 • Wees extra voorzichtig voor mensen die tot een risicogroep behoren.
 • Respecteer altijd en overal de afstand van 1,5 meter. Dit geldt niet voor mensen uit je eigen huishouden, voor de persoon waarmee je nauwer contact mag hebben of voor kinderen tot en met 12 jaar onderling. Als je de veiligheidsafstand niet kan respecteren, dan draag je altijd een mondmasker.
 • Nauwere sociale contacten op individuele basis zijn mogelijk met één vaste persoon buiten het gezin.
 • Samenscholingen met meer dan vier personen, exclusief kinderen tot 12 jaar, zijn verboden.

 • Eén nauw knuffelcontact, alleenstaanden extra persoon
Elk lid van een huisgezin mag maximum één vast knuffelcontact kiezen. Deze persoon kan je thuis uitnodigen. Je hoeft geen afstand te houden of mondmaskers te dragen.

Alleenstaanden mogen naast hun knuffelcontact nog een andere persoon thuis uitnodigen, zodat ze niet in een sociaal isolement verzeild geraken. Je mag deze twee personen evenwel niet samen uitnodigen. De uitzondering hierop is 24 óf 25 december. Voor Kerstmis mogen deze personen samen langskomen.

 • Vier mensen enkel buiten samenkomen

Je mag niet langer vier personen binnenshuis uitnodigen. Enkel buiten in je tuin kan je nog met vier personen samenkomen, op afstand en met mondmasker. Kinderen jonger dan 12 vallen hier niet onder. Is je huisgezin groter dan vier personen ouder dan 12 jaar? Dan mag je enkel je nauw contact, dus één extra persoon, buiten uitnodigen.

 • Samenscholingsverbod van meer dan vier personen

Je mag nergens samenkomen met meer dan vier personen. Kinderen jonger dan 12 vallen hier niet onder. De enige uitzondering zijn huisgezinnen die groter zijn dan vier personen.

 • Vakantieparken en hotelbars en -restaurants sluiten

Vanaf 3 november sluiten vakantieparken de deuren. Ook alle hotelbars en -restaurants moeten sluiten. Eten gebeurt uitsluitend nog op de hotelkamer.

 • Winkelen: alle winkels opnieuw open, strenge maatregelen tijdens shoppen

Vanaf 1 december gaan alle winkels opnieuw open, ook winkels die niet-essentiële producten aanbieden. Je winkelt alleen. Als ouder mag je wel je minderjarige kinderen meebrengen als het echt niet anders kan. Ook iemand begeleiden die niet alleen naar de winkel kan, is toegestaan. Een winkelbezoek is bovendien beperkt tot maximaal een half uur. In de winkel en in de winkelstraten draag je een mondmasker.

Al deze regels gelden ook voor een bezoek aan de wekelijkse dinsdagmarkt. Hier zijn ook opnieuw alle kramen toegelaten.

 • Kappers en schoonheidssalons sluiten de deuren

Vanaf maandag 2 november sluiten alle niet-medische contactberoepen de deuren. Hieronder vallen kappers, barbiers, schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons en tatoeage- en piercingsalons.

 • Bedrijven werken door, telewerk verplicht

Bedrijven blijven doorwerken. Telewerk wordt algemeen verplicht. Als dit niet mogelijk is, moeten mondmaskers worden gedragen en is ventilatie noodzakelijk.

 • Begrafenissen beperkt tot vijftien aanwezigen, geen koffietafel achteraf

Op begrafenissen zijn niet langer 40 aanwezigen toegelaten. Dit aantal wordt beperkt tot 15 personen. Een koffietafel is verboden.

 • Huwelijken: alleen echtpaar en de getuigen

Huwelijken worden afgesloten met alleen het echtpaar, de ambtenaar van de burgerlijke stand en de getuigen.

 • Onderwijs: herfstvakantie verlengd tot en met 15 november, opstart contactonderwijs

De herfstvakantie loopt dit jaar tot en met zondag 15 november. Nadien starten het kleuter- en lager onderwijs opnieuw met 100 procent contactonderwijs. Dat geldt ook voor de eerste graad van het secundair onderwijs. De tweede en derde graad van het secundair onderwijs start met maximum 50 procent contactonderwijs.

 • Sport: indoor- en groepssporten verboden, ook voor kinderen jonger dan 12

Vanaf donderdag 29 oktober zijn alle indoor- en groepssporten verboden op amateurniveau. Deze maatregel werd op Vlaams niveau aangekondigd voor iedereen ouder dan 12 jaar, maar geldt in onze gemeente ook voor kinderen jonger dan 12. 

Buiten sporten kan nog wel, maar door het samenscholingsverbod maximaal met vier personen. Deze personen moeten op elk moment onderling afstand houden als ze niet tot hetzelfde huisgezin behoren. Ook professionele sporten gaan door, zonder publiek. Fitness en bowlingbanen blijven gesloten.

 • Jeugd: activiteiten stopgezet, ook voor kinderen jonger dan 12

Vanaf donderdag 29 oktober gaan er geen jeugdactiviteiten meer door. Deze maatregel werd op Vlaams niveau aangekondigd voor iedereen ouder dan 12 jaar, maar geldt in onze gemeente ook voor kinderen jonger dan 12.

Vanaf maandag 30 november kunnen kinderen jonger dan 12 opnieuw deelnemen aan activiteiten in openlucht, zoals sport of jeugdbeweging.

 • Vrije tijd: activiteiten en evenementen geannuleerd

Sinds donderdag 29 oktober geldt er een volledig verbod op alle fysieke activiteiten en evenementen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor vergaderingen van verenigingen. Die kunnen enkel online doorgaan.

 • Horeca: cafés en restaurants sluiten

Sinds maandag 19 oktober zijn alle restaurants en cafés gesloten. Afhaal blijft wel mogelijk tot 22 uur. Een overzicht van alle initiatieven vind je hier.

Nachtwinkels sluiten om 22 uur. Na 20 uur mag er geen alcohol meer verkocht worden.

 • Geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen, grenzen blijven open

Er is geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen. Je kan je dus nog steeds voor alles verplaatsen. Ook de grenzen blijven open. Buitenlandse reizen worden wel afgeraden.

 •  Cultuurcentrum, bibliotheek en Jakob Smitsmuseum

Vanaf 29 oktober is Cultuurcentrum 't Getouw gesloten. Het Jakob Smitsmuseum opent opnieuw op 2 december. Bibliotheken mogen open blijven, maar uit voorzorg sluit onze bibliotheek fysiek de deuren en schakelt volledig over op Boek op je Stoep. Met dit initiatief brengt de bibliotheek boeken aan huis. Op die manier beperken we ook hier onze sociale contacten.

 • Mondmaskerplicht: iedereen ouder dan 12 draagt verplicht een mondmasker op drukke plaatsen en in situaties waar je geen 1,5 meter afstand kan bewaren

Mondmaskers zijn nog steeds verplicht op bepaalde plaatsen zoals het openbaar vervoer, in winkels en in gebedshuizen. Daarnaast moet iedereen ouder dan 12 in onze gemeente ook een mondmasker dragen in openbare gebouwen, in de omgeving van scholen, op de markt, in de stationsomgeving, op welzijnssite Ten Hove, in de Corbiestraat, in de winkelstraten in het Centrum en in Postel. Deze verplichting geldt niet wanneer het risico op overdracht zo goed als uitgesloten is, of als je eet of drinkt.

 • Erediensten met maximaal 15 personen

Erediensten kunnen opnieuw doorgaan, maar met maximaal 15 personen. Kinderen onder de 12 jaar en de bedienaar van de eredienst (bijvoorbeeld pastoor of imam) tellen niet mee. Tijdens de dienst draag je een mondmasker en respecteer je 1,5 meter afstand.

 • Nachtklok van middernacht tot 5 uur ’s ochtends

Er geldt een nachtklok tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends. Zonder goede reden, zoals verplaatsingen voor je werk of medische noodgevallen, moet je tijdens deze uren thuis zijn.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be