Sociale lockdown vanaf maandag 2 november: “Maatregelen van de laatste kans”

3010 sociale lockdown 2 november
vrijdag 30 oktober 2020

Het overlegcomité kondigde vrijdagavond 30 oktober ‘maatregelen van de laatste kans’ aan. Een sociale lockdown is absoluut noodzakelijk om de steile opgang van het virus zo snel mogelijk te breken zodat ons systeem van gezondheidszorg niet volledig instort. Onze ziekenhuizen overschreden de ‘pijngrens’ al ruimschoots, onze zorgverleners leveren al weken bovenmenselijke inspanningen. De nieuwe maatregelen richten zich op het binnenshuis beperken van fysieke sociale contacten tot het eigen huisgezin, zonder dat alleenstaanden in een totaal isolement belanden. De regels gelden vanaf maandag 2 november voor een periode van minstens anderhalve maand (tot en met zondag 13 december).

Tegen midden november verblijven meer dan 10.000 coronapatiënten in onze ziekenhuizen. Daarvan hebben minstens 2.800 patiënten nood aan laag- of hoogintensieve opvolging. Deze cijfers liggen ver boven de gewone capaciteit van onze ziekenhuizen, zodat creatieve oplossingen meer dan ooit vereist zijn. De voorbije week zijn maar liefst 100.000 landgenoten besmet.

Nog geen enkele kentering

Ondanks de maatregelen van de voorbije weken stellen we op dit moment jammer genoeg nog geen enkele kentering in de cijfers vast. Er blijft slechts één keuze over: terugplooien op je eigen huisgezin en fysieke sociale contacten maximaal vermijden. Contacten buiten je gezin vormen een groot risico op besmetting. Het virus is momenteel te wijdverspreid om anderen binnenshuis te blijven ontmoeten.

Welke regels gaan in vanaf maandag 2 november?

Onderstaande verstrengingen gelden als aanvulling op alle bestaande regels. Er is geen enkele vorm van versoepeling wat betreft de overige regels die momenteel al gelden.

• Géén vier personen binnenshuis meer uitnodigen. Slechts één gast thuis.

Je mag niet langer vier personen binnenshuis uitnodigen. Vanaf nu wordt dit beperkt tot één persoon. Deze persoon moet bovendien het vaste knuffelcontact zijn van één van de gezinsleden.

• Iedereen één knuffelcontact. Alleenstaanden mogen nog extra persoon uitnodigen. Maar niet tegelijkertijd.

Elk lid van een huisgezin mag maximum één vast knuffelcontact kiezen. Na twee weken mag deze persoon wisselen. Met deze persoon moet je geen afstand houden.

Alleenstaanden mogen naast hun knuffelcontact nog een andere persoon thuis uitnodigen, zodat ze niet in een sociaal isolement verzeild geraken. Je mag deze twee personen evenwel niet samen uitnodigen.

• Buiten maximum vier personen samen. Afstand houden.

Buiten blijft de regel van vier wel behouden, -12-jarigen niet meegeteld. Dit maakt het mogelijk om met maximum vier personen buiten te gaan wandelen, fietsen of sporten. Wel moet je op elk moment onderling afstand houden. Is je huisgezin groter dan vier personen? Dan mag je met meer op pad. Dit geldt als enige uitzondering op het samenscholingsverbod.

• Niet-essentiële winkels worden gesloten

Alle niet-essentiële winkels sluiten de deuren vanaf maandag 2 november. Een afhaalservice of leveren aan huis blijft wel mogelijk. Voedingswinkels of supermarkten blijven open. Hamster de komende dagen niet! Dit is asociaal gedrag. Er is voldoende voor iedereen. Een evaluatie van deze maatregel is voorzien voor 1 december. Supermarken en markten beperken hun aanbod tot wat in essentiële winkels wordt aangeboden. Garages en fietswinkels beperken zich tot herstellingen.

• Herfstvakantie verlengd tot en met 15 november

De herfstvakantie wordt verlengd tot 15 november. Nadien starten het kleuter- en lager onderwijs opnieuw met 100% contactonderwijs. Dat geldt ook voor de eerste graad van het secundair onderwijs. De tweede en derde graad van het secundair onderwijs start met maximum 50% contactonderwijs.

Deeltijds kunstonderwijs herstart met 100% contactonderwijs voor -12-jarigen. Leerlingen ouder dan 12 jaar krijgen les in groepjes van maximum vier personen of één-op-één. Voor het hoger onderwijs blijft afstandsonderwijs de regel tot het einde van het jaar, met uitzondering van practica en studenten van het eerste jaar (vanaf 1 december).

• Kap- en schoonheidssalons sluiten de deuren

Alle niet-medische contactberoepen (zoals kap- en schoonheidssalons) sluiten de deuren.

• Telewerk wordt verplicht

Bedrijven blijven doorwerken. Telewerk wordt algemeen verplicht. Als dit niet mogelijk is, moeten mondmaskers worden gedragen en is ventilatie noodzakelijk.

• Vakantieparken en hotelbars en –restaurants sluiten

Vakantieparken sluiten de deuren vanaf 3 november. Tot dan blijft alle indoorrecreatie gesloten. Ook alle hotelbars en –restaurants moeten gesloten worden. Eten gebeurt uitsluitend nog op de hotelkamer.

• Begrafenissen beperkt tot vijftien aanwezigen, geen koffietafel achteraf

Op begrafenissen zijn niet langer 40 aanwezigen toegelaten. Dit aantal wordt beperkt tot 15 personen. Een koffietafel is verboden.

• Geen erediensten meer

Gebedshuizen blijven open, maar zonder eredienst. Bijeenkomsten blijven beperkt tot maximum 4 personen, met mondmasker en op veilige afstand.

• Grenzen blijven open

De grenzen blijven open. Buitenlandse reizen worden afgeraden.

• Huwelijken: alleen echtpaar en de getuigen

Huwelijken worden afgesloten met alleen het echtpaar, de ambtenaar van de burgerlijke stand en de getuigen.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be