Naar inhoud
Gemeente Mol

Hoe zie jij de toekomst van Gompel? Neem deel aan startmoment

donderdag 15 oktober 2020

Heb jij het gevoel dat je gehucht de laatste jaren anoniemer wordt? Ken jij je buren nog? Kan je in je dorp nog naar de bakker, slager, buurtwinkel of op café? Deze en nog veel andere vragen komen aan bod in het traject ‘Veerkrachtig dorpen’. Op 20 oktober van 15 tot 21 uur vindt het coronaveilige startmoment van ‘Veerkrachtige dorpen’ plaats in de Kerk van Gompel (Onze Lieve Vrouwstraat 86). Nadien krijg je nog tot 5 november de kans om ideeën en suggesties te doen die van Gompel een betere plek maken om te wonen. Dit kan online via www.veerkrachtigedorpen.be/dorp/gompel. Grijp je kans en neem deel!

Gompel is nog een ‘écht dorp’, met veel onderlinge contacten tussen mensen, met een redelijk bruisend verenigingsleven en best wat dorpsevenementen. De ligging vlakbij het Centrum is een goede zaak. Ondanks die nabijheid behield Gompel zijn dorpse karakter.

Gompel veerkrachtig

Het gemeentebestuur wil voor elk van zijn dorpen een visie opmaken, samen met de inwoners. Gompel is het eerste dorp waarmee we van start gaan. Bedoeling: behouden wat goed is en aanpakken wat beter kan. Denk maar aan volgende thema’s:

  • Raken nieuwe inwoners goed geïntegreerd in het dorp?
  • Hoe omgaan met betaalbaarheid van wonen in de komende jaren?
  • Hoe zorgen dat de toenemende vergrijzing in het dorp op een goede manier wordt aangepakt?
  • Hoe kan Gompel omgaan met klimaatverandering?
  • Welke invulling kan het pleintje aan de school krijgen?

Samen met inwoners, schoolkinderen, ondernemers,… van Gompel wil het gemeentebestuur op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen. Deze antwoorden zullen als input dienen voor de opmaak van een dorpsvisie waarmee gemeentebestuur en inwoners de komende jaren aan de slag gaan.

Stapsgewijze aanpak

Tijdens de startweek vertellen we je alles over het project ‘Veerkrachtige dorpen’. Daarnaast krijg je de kans om te vertellen wat er leeft en wat de noden zijn. Je kan éénmaal langskomen of je engageert je om ook de komende sessies bij te wonen.

  • Startmoment: Neem Gompel in handen – 20 oktober – kerk Gompel
  • Sessie 1: Wat zijn de noden van het dorp? – 10 november
  • Sessie 2: Droom mee over de toekomst van het dorp – 24 november
  • Sessie 3: Van droom naar actie – 9 december
  • Sessie 4: Keuze prioriteiten – 14 januari

Enkel het startmoment gaat fysiek door. We zorgen voor een coronaveilige ontvangst. De andere sessies worden omwille van corona online georganiseerd.

Zowel het startmoment als de daaropvolgende sessies worden begeleid door ervaren medewerkers van de provincie Antwerpen, RURANT vzw en het gemeentebestuur van Mol. Samen met het schoolteam, geëngageerde inwoners en ondernemers gaan zij aan de slag om uitdagingen om te buigen naar kansen, die resulteren in concrete plannen en realisaties.


Wie benieuwd is naar welke dorpen er eerder al door hun bewoners in handen werden genomen in de provincie Antwerpen, kan zich laten inspireren door het overzicht op www.veerkrachtigedorpen.be

Ook online deelnemen

Geen tijd om langs te komen? Laat je stem dan online horen! Via www.veerkrachtigedorpen.be/dorp/gompel post je je ideeën via een eenvoudig online formulier.

Meer info: dienst samenlevingsopbouw, 014 33 16 22, samenlevingsopbouw@gemeentemol.be, www.veerkrachtigedorpen.be/dorp/gompel/