“Samen dringend de besmettingscurve afbuigen”

Knipsel
donderdag 17 september 2020

Alle betrokken partijen van het medisch coördinatieoverleg kijken gespannen uit naar de besmettingscijfers van de komende dagen.

Na de aanhoudende stijging de afgelopen weken, moet de besmettingscurve opnieuw naar beneden. Hiervoor moeten we samen zorgen! Op dit moment liggen onze besmettingscijfers boven de alarmdrempel, maar blijven we nog onder het provinciale gemiddelde.

De recente besmettingen concentreren zich bij een beperkt aantal gezinnen, zo blijkt uit onze lokale contactopvolging. De betrokken gezinnen zitten momenteel in hun quarantaineperiode.

Het virus circuleert op dit moment hoofdzakelijk nog in de jongere generaties. Het blijft absoluut noodzakelijk om dit zo te houden.

We zetten de overige belangrijkste conclusies op een rij:

Heilig Hartziekenhuis

• Het ziekenhuis heeft de afgelopen dagen opnieuw coronapatiënten moeten opnemen voor verzorging. De ‘coronavrije periode’ duurde jammer genoeg niet lang.
  • In totaal ging het de afgelopen week om drie patiënten, waarvan er twee inmiddels opnieuw naar huis mochten. Eén patiënt kon maar net een opname op intensive care vermijden.
  • Het ziekenhuis stelt vast dat het in hoofdzaak ging om jongere patiënten, zelfs twintigers. Hoewel ook deze jonge mensen bijzonder ziek waren bij hun opname, verliep het herstel gelukkig voorspoedig.
  • Het ziekenhuis kijkt gespannen uit naar de besmettingscijfers de komende dagen en weken. De recente evoluties baren het ziekenhuis grote zorgen.

Testcentrum ecocentrum De Goren

• De afgelopen dagen werd de testcapaciteit verder opgetrokken. Op weekdagen worden er dagelijks 80 à 100 coronatesten afgenomen.
  • Wanneer nodig kan de capaciteit nog verder omhoog.
  • Het percentage positieve testen ligt momenteel op 2,6%, wat in lijn ligt met de voorbije weken.

Centra voor leerlingbegeleiding

• De CLB’s hebben hun taken inzake contactopvolging bij besmettingen in Molse scholen goed opgenomen. Hierbij werken ze nauw samen met de huisartsen en het gemeentebestuur.
  • Deze week werden er geen grote uitbraken meer genoteerd. In sommige middelbare scholen moest een beperkt aantal leerlingen en leerkrachten in quarantaine door een vastgestelde besmetting bij een leerkracht. De samenwerking met de betrokken schooldirecties verliep bijzonder vlot.

Lokale contactopvolging

• In aanvulling op de contactopvolging door de Vlaamse overheid organiseren we contactopvolging op lokaal niveau. Daarbij zoeken we naar potentiële clusters binnen jeugdverenigingen, sportclubs, horeca,…
  • Binnen de medische coördinatiecel werd afgesproken om alle Molse sportclubs extra te waarschuwen over de risico’s van gebruik van gezamenlijke kleedkamers/douches. Bij een positief coronaresultaat wordt iedereen die met deze persoon een kleedkamer/douche heeft gedeeld, beschouwd als een hoog risicocontact. Dit betekent een verplichte quarantaineperiode en de afname van een coronatest. De hoge vochtigheid en de beperkte ruimte in gezamenlijke kleedkamers/douches verhogen het verspreidingsrisico van het virus in deze specifieke situatie.