Hoe draag je je mondmasker? Over de neus, mond én kin natuurlijk!

Hoe mondmasker dragen beeld1
vrijdag 7 augustus 2020

Een mondmasker biedt enkel de nodige bescherming als je het over je neus, mond én kin draagt. We zien nog regelmatig inwoners die het masker onder de neus of onder de kin dragen of zelfs gewoon aan één oor hebben hangen. Dit is natuurlijk niet de juiste manier en zorgt absoluut niet voor de nodige bescherming. Bescherm jezelf en anderen, gebruik het mondmasker correct!

Sinds 29 juli draag je overal op het publiek toegankelijk domein verplicht een mondmasker vanaf het ogenblik dat je jouw woning verlaat. Je hebt ook op elk moment een mondmasker bij. Ook in situaties waar je de 1,5 meter afstand niet kan bewaren, draag je een mondmasker. Deze verplichting geldt vanaf 12 jaar. Tijdens het eten of drinken geldt de verplichting niet. Omtrent de mondmaskerdracht volgen we binnen onze politiezone een handhavingsbeleid dat zich richt op de grootste besmettingsrisico’s.

Stewards en security controleren
Sinds de start van de solden, zaterdag 1 augustus, schakelt het gemeentebestuur vier jobstudenten in om tijdens het weekend en op de dinsdagmarkt toe te zien op de mondmaskerplicht en hoe de mondmaskers gedragen worden. Per twee lopen ze door het Centrum en spreken zij iedereen die geen mondmasker draagt vriendelijk aan. Op de dinsdagmarkt zorgt een securitybedrijf voor versterking aan de in- en uitgangen. Deze manier van werken houden we nog zeker aan tot eind augustus.

Tips voor gebruik en wassen
Om het gemeentelijke, blauwe stoffen mondmasker juist te dragen en te wassen, zetten we nog enkele tips op een rij:

1. Was je handen voor je het masker aanraakt
  2. Raak de binnenkant van het masker niet aan. Let uitermate goed op bij het aan- en uitdoen en bij het opbergen van het masker
  3. Gebruik bij voorkeur de rekjes aan de oren om het masker aan te passen zodat je handen ver van je gezicht blijven
  4. Plaats eventueel een veiligheidsbril over de bovenrand van het masker zodat dit goed aansluit over de neusbrug
  5. Draag het masker niet langer dan nodig
  6. Indien het mondmasker of de filter nat is: vervangen
  7. Berg het masker na gebruik onmiddellijk op in een afgesloten zak of doosje. Laat het niet rond je nek bengelen
  8. Steriliseer het mondmasker zo vaak mogelijk (minstens éénmaal per dag) door het te wassen op 60°

Een wegwerpbaar mondmasker kan je acht uur lang gebruiken. Bij intensief gebruik (veel praten bijvoorbeeld) vervang je een mondmasker best na vier uur.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 61, communicatie@gemeentemol.be