Medisch verslag 6 augustus: 1,2 % van de afgenomen coronatesten positief

Knipsel
donderdag 6 augustus 2020

Sinds de verstrenging van de coronamaatregelen organiseert het gemeentebestuur opnieuw een medisch overleg. In onze gemeente stelden we de afgelopen week vijf nieuwe besmettingen vast. Het aantal ziekenhuisopnames blijft op dit moment beperkt tot twee personen. 1,2% van de inwoners die een (preventieve) coronatest ondergingen, testten positief. Hiermee blijven we voorlopig onder de alarmdrempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners. We zijn goed bezig, hou dus vol!

Heilig Hartziekenhuis

• Het Heilig Hartziekenhuis is in staat van paraatheid. Een gedetailleerd stappenplan maakt het mogelijk snel te schakelen naar een nieuwe fase wanneer het aantal besmettingen stijgt.
  • Het ziekenhuis houdt op dit moment acht bedden vrij voor coronapatiënten. Op intensieve zorgen gaat het over twee bedden.
  • Op dit moment zijn er twee patiënten opgenomen op de gewone Covid-afdeling. Er ligt niemand op intensieve zorgen. Eén persoon werd doorgestuurd naar een universitair ziekenhuis voor verdere medische zorgen.

Contactopvolging

• Voor de contactopvolging startte een nauwe samenwerking tussen het gemeentebestuur en de Vlaamse Overheid.
  • Wanneer iemand positief test, start de Vlaamse Overheid contactopsporing voor individuele personen terwijl het gemeentebestuur zich focust op groepen (clusters) waarmee iemand in contact kwam. Bijvoorbeeld een café dat bezocht werd door de besmette persoon of een kampbubbel waarmee hij of zij in aanraking kwam.
  • Tijdens de contactopvolging stellen we vast dat heel wat inwoners spontaan stappen ondernemen. Ze contacteren zelf hun werkgever, informeren hun bubbel,… een mooi staaltje van burgerzin waarvoor we als gemeentebestuur enorm dankbaar zijn.

Coronatestcentrum

• Het coronatestcentrum in ecocentrum De Goren opende op maandag 3 augustus de deuren.
  • In het testcentrum kunnen inwoners uit onze en omliggende gemeenten – na afspraak via de huisarts – terecht voor het afnemen van (preventieve) wissers, niet voor klinisch onderzoek.
  • Wie een klinisch onderzoek nodig heeft, verwijzen we door naar de coronawachtpost van Geel of Herentals.
  • De aanwezige verpleegkundigen testen een 40-tal mensen op één namiddag.
  • De testcapaciteit in ecocentrum De Goren kan nog uitgebreid worden wanneer nodig.

Zorginstellingen gemeente

• De afgelopen week waren er geen geregistreerde besmettingen in onze zorginstellingen.
  • Het gemeentebestuur onderhoudt nauwe contacten met de zorginstellingen.
  • Woonzorgcentrum Ten Hove, Witte Meren en Hemelrijck, Den Brand en De Witte Mol kunnen blijvend beroep doen op het gemeentebestuur voor logistieke ondersteuning en op het ziekenhuis voor medisch advies.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 61, communicatie@gemeentemol.be