Naar inhoud
Gemeente Mol

Rooien dode bomen speelbos nabij kerk Rauw voor meer veiligheid

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 6 augustus 2020

Om de veiligheid van het speelbos nabij de kerk van Rauw te garanderen, start een aannemer in de week van 10 augustus met het rooien van dode bomen. Het gaat voornamelijk om fijnsparren en wheymouthdennen. De gezonde wheymouthdennen blijven staan. De fijnsparren worden allemaal gerooid om de verspreiding van de letterzetter tegen te gaan. De letterzetter is een kever die vooral sparren aantast. In het najaar worden nieuwe inheemse bomen en struiken aangeplant.

De letterzetter is een schorskever van zo’n halve centimeter groot, die verzwakte fijnsparren dodelijk treft. Momenteel maakt de letterzetter een opmars in Vlaanderen, doordat de voorjaars- en zomerdroogtes van de afgelopen jaren fijnsparren sterk hebben verzwakt. De bomen sterven af vanaf het moment dat de larven de bast van de bomen hebben gerond. Zodra de larven uitkomen, kunnen ze andere bomen aantasten.

Opmars letterzetter tegengaan

Om de opmars van de letterzetter te beheersen, is het daarom belangrijk dat aangetaste bomen zo snel mogelijk worden verwijderd. Daarom geldt het advies om aangetaste bomen te kappen, en te verwijderen of te ontschorsen. Stormhout en gezonde, vers gekapte bomen kunnen eveneens worden verwijderd, zodat ze geen reservoir vormen vanwaaruit een herbesmetting kan optreden.

Meer info: groendienst, 014 33 07 35, groendienst@gemeentemol.be