Naar inhoud
Gemeente Mol

ZEN in Mol… ook voor lieveheersbeestjes dankzij insectenhotelletjes

1507 zen in mol lieveheersbeestjes insectenhotelletjes
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 16 juli 2020

ZEN in Mol… de slogan van onze toeristische zomercampagne, gaat ook op voor lieveheersbeestjes. Met insectenhotelletjes, opgehangen in de lindebomen langs de centrumkerk, willen we ook deze kleine bezoekers naar onze gemeente lokken. De hotelletjes vormen voor hen een ideale schuilplaats en overwinteringsplaats. Wanneer ze na hun winterslaap in de lente ontwaken, is hun voedsel (bladluizen) dan vlakbij.

De lindebomen langs de centrumkerk maken momenteel deel uit van een proefproject dat overlast door honingdauw moet tegengaan. Druppels honingdauw die bijvoorbeeld op je auto terechtkomen, vormen een kleverig laagje. Heel vervelend. Het gemeentebestuur kiest voor een natuurvriendelijke aanpak met lieveheersbeestjes. Bij gunstig resultaat, breiden we het project uit naar andere straten met lindebomen.

Lieveheersbeestjes uitzetten

Om de overvloed van bladluizen aan te pakken, werden de larven van tweestippelige lieveheersbeestjes uitgezet. Het is een inheemse soort waarvan de larven verzot zijn op bladluizen. Om deze beestjes bij de lindebomen te houden, werden in deze bomen insectenhotelletjes opgehangen. Zo zijn de beestjes volgend jaar na hun winterslaap meteen bij hun favoriete voedsel, namelijk de bladluizen.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be