Naar inhoud
Gemeente Mol

Boekstart-pakket gemist door corona? Brief roept op om dit alsnog op te halen

dinsdag 7 juli 2020

Ouders die door corona het gratis Boekstart-pakket niet konden ophalen in de bibliotheek, ontvangen van het gemeentebestuur een brief om dit alsnog te doen. Sinds half maart ontvingen ouders met een baby of peuter geen Boekstart-pakket meer. Met een inhaalbeweging wil de bibliotheek de pakketjes toch nog aan de ouders bezorgen.

Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen graag en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen lezen haalt de band tussen ouders en kinderen aan, goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten.

Boekstart-pakket cadeau

Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstartboodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek. Gezinnen met kinderen krijgen daarom op twee momenten een boekenpakket cadeau:

  • Op zes maanden: op het consultatiebureau van Kind en Gezin (betaald door de Vlaamse overheid)
  • Op vijftien maanden: in de bibliotheek (betaald door het gemeentebestuur)

Bovendien besteedt de bibliotheek extra aandacht aan boekjes voor de kleinsten (knisperboekjes, stoffen boekjes,…).

Corona

Corona gooide echter roet in het eten waardoor heel wat ouders hun Boekstart-pakket dreigden mis te lopen. Met een inhaalbeweging hoopt de bibliotheek de pakketjes toch aan de ouders te bezorgen. Zij ontvangen hiervoor een brief:

  • Babypakket: ouders met een kind geboren tussen 1 september 2019 en 1 maart 2020
  • Peutertas: ouders met een kind geboren tussen 1 december 2018 en 1 juni 2019

Praktisch

Met de brief kunnen ouders alsnog een babypakket of peutertas ophalen. Neem je Kindboekje van Kind en Gezin mee zodat de medewerker van de bibliotheek kan aanduiden dat je je pakketje ontvangen hebt.

Babypakket

Ouders met een baby van 6 maanden oud krijgen een eerste pakketje met een leuk knisperboekje, een groeimeter en informatieve brochure over het belang van een vroege start met boeken.

Peutertas

Ouders waarvan het kind 15 maanden oud is, krijgen een tweede Boekstart-pakket (peutertas) met twee mooie peuterboeken.

Engagement van vier jaar

De deelname aan het project vanuit het gemeentebestuur geldt voor vier jaar en startte in september 2019. Boekstart is een initiatief van ‘Iedereen Leest’ en de openbare bibliotheken, met steun van de Vlaamse overheid, Kind en Gezin en tal van lokale partners waaronder Huis van het Kind regio Mol.

Meer info: bibliotheek, 014 33 07 64, bibliotheek@gemeentemol.be