Wat met activiteiten en evenementen?

Activiteiten en evenementen
donderdag 4 juni 2020

We merken dat er nog heel wat onduidelijkheid leeft over de beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad op 3 juni heeft genomen voor de activiteiten en evenementen. Wat we nu al weten en kunnen interpreteren proberen we nu al zo helder mogelijk te communiceren. Hopelijk krijgen we de komende dagen en weken nog verdere verduidelijkingen via het officieel ministerieel besluit en de bijhorende toelichting.

Publieke activiteiten en evenementen

• Verbod tot 1 augustus

In principe blijven alle publieke activiteiten en evenementen waar mensen spontaan samenkomen verboden tot en met 1 augustus.

• Na 1 augustus: online evaluatietool beslist

Vanaf 1 augustus kunnen bepaalde publieke activiteiten en evenementen (zoals buurtfeesten, dorpsfeesten, kermissen,…) onder strikte voorwaarden georganiseerd worden. Ook hiervoor voorziet de Nationale Veiligheidsraad een opstart in fases. Tegen de zomervakantie werkt de federale overheid een online evaluatietool uit die bepaalt of een activiteit mag plaatsvinden én onder welke voorwaarden.

• Massa-evenementen

Voor massa-evenementen geldt in elk geval een verbod tot 31 augustus.

• Cultuur- en sportactiviteiten vanaf 1 juli

Onder strikte voorwaarden kunnen er vanaf 1 juli wel georganiseerde sportwedstrijden en culturele activiteiten plaatsvinden. Hiervoor gelden richtlijnen met betrekking tot het bewaren van de onderlinge afstand, een maximumaantal aanwezigen van 200 en een aanbeveling voor het dragen van mondmaskers.

Private activiteiten en evenementen

• Voor privaat georganiseerde feesten (huwelijksfeesten, lentefeesten, verjaardagsfeesten,…) – binnen én buiten - geldt een beperking tot maximum 10 personen, kinderen inbegrepen. Deze beperking volgt uit de 6 gouden regels.
  • Feestzalen mogen voor recepties, buffetten… openen vanaf 1 juli voor maximum 50 personen. Ook dit zal gebeuren onder strikte richtlijnen onder de verantwoordelijkheid van de professionele uitbater.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be