Open brief “Zie jij door het coronabos nog de bomen? Samen komen we er wel!”

Knipsel
maandag 25 mei 2020

“Ja, voor ons als gemeentebestuur is het ook niet altijd eenvoudig om goed te weten wat er nu exact beslist is én wat nog slechts in de aankondigingsfase zit. Onze complexe staatsstructuur maakt de crisisopvolging extra ingewikkeld. We hebben er dan ook alle begrip voor wanneer het voor onze inwoners even moeilijk wordt om doorheen het coronabos nog de bomen te zien.

Toch moeten we met z’n allen proberen om de coronarichtlijnen zo goed mogelijk op te volgen. Anders blijft de herstart van de normale werking van het Heilig Hartziekenhuis beperkt tot een kortstondige adempauze en glijden we binnen enkele weken of maanden opnieuw af naar de gevarenzone.

Wat de richtlijnen ook zijn: de onderlinge afstandsregels én de handhygiëne blijven de belangrijkste rode draad in het verhaal. Intensieve en talrijke contacten met anderen – bijvoorbeeld op drukkere publieke plaatsen – zijn maximaal te vermijden.

Des te verder we in de exitstrategie zitten, des te moeilijker wordt het voor veel mensen om de logica doorheen de maatregelen nog te begrijpen. Samenscholingen blijven verboden, terwijl de studenten samen mogen studeren, de buurtspeeltuintjes deze week (mogelijk) openen én het skateterrein aan Den Uyt tot 20 skaters tegelijkertijd mag ontvangen. Voor elk van deze versoepelingen gelden evenwel duidelijke richtlijnen en regels, precies om de contacten zo beperkt mogelijk te houden.

Een samenleving stopzetten is veel eenvoudiger dan alles stapsgewijs opstarten. Dat hadden we vooraf verwacht, maar blijkt eens te meer in de praktijk. Als gemeentebestuur proberen we op elk moment zo helder en transparant mogelijk te beslissen en te communiceren. Daarbij baseren we ons maximaal op de officiële beslissingen van de Federale Overheid. Wanneer er zaken onzeker zijn, dan zijn we hier eerlijk over of wachten we nog even met onze communicatie.

Eén ding is zeker. Samen komen we er wel in #MooiMol. Wij laten ons niet ontmoedigen en helpen elkaar. Vooral wanneer het even moeilijk wordt.”

Je burgemeester
Wim Caeyers