Medisch verslag 19 mei: “Laatste coronapatiënten deze week naar huis”

medisch verslag 19 mei
dinsdag 19 mei 2020

Dinsdagmiddag 19 mei vond een volgend medisch coördinatieoverleg plaats tussen het ziekenhuis, het gemeentebestuur en de huisartsen. Het volgend overleg dinsdag 26 mei gaat door. We geven kort een publiek verslag van afgelopen middag. Zo mogen de laatste 5 coronapatiënten van het ziekenhuis vermoedelijk deze week naar huis. Er zijn nog bijzonder weinig positieve coronatesten in het ziekenhuis en de coronawachtpost. Een correcte werking van de contactopvolging wordt de komende weken en maanden essentieel om een tweede golf te vermijden. Alle medische partners kijken met grote belangstelling uit naar de impact van de versoepelingen op de evolutie van het virus.

Heilig Hartziekenhuis

• De laatste vijf coronapatiënten die momenteel nog in het ziekenhuis herstellen, mogen vermoedelijk deze week naar huis. Zonder nieuwe opnames is het ziekenhuis op dat moment voor het eerst sinds lange tijd volledig coronavrij.
  • Binnen het Ziekenhuisnetwerk Kempen zijn alle nodige afspraken gemaakt om vanaf begin juni over voldoende testcapaciteit te beschikken in de eigen laboratoria. Deze testen worden ingezet voor patiënten in aanloop naar een operatie of hospitalisatie.
  • Om het virus geen kans te geven in het ziekenhuis, moet een eventuele coronabesmetting van een patiënt vooraf geweten zijn.
  • Voor patiënten die via de spoeddienst binnenkomen voor een dringende operatie of hospitalisatie, zal de mogelijkheid bestaan van een zogeheten ‘sneltest’. Deze levert binnen het uur een resultaat op.
  • Het ziekenhuis bestaat nu uit een zeer kleine coronazone én een uitgebreid deel niet-corona. Binnen de coronazone zal op elk moment een voldoende reservecapaciteit worden vrijgehouden voor eventuele nieuwe opnames of een tweede golf.
  • Het ziekenhuis functioneert op dit moment aan meer dan 50% van de normale activiteiten. Dit wordt stapsgewijs verder uitgebreid.
  • Het ziekenhuis heeft de indruk dat het virus fors is teruggedrongen. Een positieve coronatest is stilaan de uitzondering geworden.
  • Om een tweede virusgolf te vermijden, is de contactopvolging na een positieve test van essentieel belang. Het ziekenhuis vraagt iedereen om stipt en eerlijk mee te werken wanneer je een telefoontje krijgt van het contactcentrum. Je kan nooit bestraft worden voor niet-toegelaten contacten. Het is belangrijk om deze ook te melden.

Coronawachtpost

• In totaal zijn er op dit moment 370 testen afgenomen in de coronawachtpost, waarvan 8 positieve testen (2,5%).
  • Deze testresultaten onderbouwen de vaststelling dat het virus sterk is teruggedrongen, maar nog steeds niet definitief is verslagen.
  • Deze periode zijn er traditioneel zeer weinig luchtweginfecties, gezien het warmere weer.
  • Ook de huisartsen benadrukken het belang van het systeem van contactopvolging. Wees eerlijk over je contacten bij een eventuele besmetting. Wie wordt gecontacteerd voor een thuisquarantaine moet deze richtlijnen stipt opvolgen.
  • Het snel detecteren van besmette personen én deze tijdelijk isoleren, vormt de komende maanden ons belangrijkste wapen tegen het virus.
  • De huisartsen zijn zeer nieuwsgierig naar het effect van de versoepelingen van de afgelopen weken. Geeft dit het virus extra mogelijkheden om aan kracht te winnen? De komende tien dagen zijn hiervoor cruciaal.