“Hoe gaat het (o)ma? Dag (o)pa! Alles goed, mijn lieverd?”

Open brief bezoek woonzorgcentra
maandag 18 mei 2020

“Vanaf vandaag ontvangen onze drie woonzorgcentra opnieuw bezoek. Voor het eerst sinds midden maart kunnen we rechtstreeks – zonder glas of online verbinding – vragen hoe het gaat met (o)pa of (o)ma.

Tranen zullen hier en daar ongetwijfeld vloeien. Tranen van opluchting, blijdschap en ontroering, maar ook tranen van gemis en verdriet.

Elk woonzorgcentrum in onze gemeente bereidde de afgelopen weken deze belangrijke stap voor en werkte op maat een regeling uit. Eens te meer bleek welke topdirecties en gedreven medewerkers dagelijks het beste van zichzelf geven in onze woonzorgcentra.

Datzelfde geldt ook voor onze zorginstellingen De Witte Mol en Den Brand. Ook daar moesten familieleden maandenlang hun geliefd kind, broer, zus, neef, nicht,… missen. Dat was hard en zwaar. Terwijl we de meest kwetsbaren in onze samenleving vooral willen beschermen door hen in onze armen te sluiten, moesten we nu afstand houden.

We hebben het grootste begrip en alle respect voor de strikte richtlijnen en beperkingen die voor het bezoek gelden. Met het heropstarten van bezoek zetten we een symbolisch belangrijke stap in onze exitstrategie.

Het weren van alle bezoek was één van de eerste overheidsmaatregelen tijdens deze coronacrisis, nog voor het sluiten van alle winkels, cafés en scholen.

Midden maart lijkt een eeuwigheid geleden. Sindsdien gebeurde er veel, maar misten we vooral onze oudere en meest kwetsbare inwoners. Ook zij maken MooiMol.

Aan dat gemis komt nu stilaan een einde.

Geniet van je dierbare (o)ma, (o)pa, kind, broer of zus. Eindelijk…”

Je burgemeester

Wim Caeyers

Schepen voor senioren