Naar inhoud
Gemeente Mol

“Opvoeding is geen wedstrijd”. Week van de Opvoeding gaat digitaal

week van de opvoeding
vrijdag 15 mei 2020

“Opvoeding is geen wedstrijd” vormt het centrale thema tijdens de week van de Opvoeding die dit jaar doorgaat van 16 tot 23 mei. Door corona ruilen we het jaarlijkse event op het Zilvermeer in voor een ludieke digitale actie. Via de facebookpagina en het instagramprofiel van Huis van het Kind Balen Dessel Mol Retie maak je elke dag kans om leuke én originele prijzen te winnen. Tegelijkertijd krijg je er praktische opvoedingstips waarmee je onmiddellijk aan de slag kan. Waar wacht je nog op?

Deelnemen aan de wedstrijd is eenvoudig: deel het bericht op je Facebookpagina of Instagramprofiel, én tag iemand uit je vriendenkring.

We gunnen je alvast een vooruitzicht op de tips én de prijzen die je kan verwachten:

  • Zaterdag 16 mei: Leg de lat eens wat lager. Met een ludieke postkaart én bijhorende lat, dwingen we je als ouder om even stil te staan: opvoeding is geen (wed)strijd, dus af en toe mag het best even wat minder.
  • Zondag 17 mei: Maak tijd om écht even te praten met elkaar. Het boekje ‘Slaapklets’ maakt het babbelen over de dag van je kind heel wat makkelijker. De originele vragen zorgen voor een leuk gesprekje voor het slapengaan.
  • Maandag 18 mei: Structuur en duidelijkheid geven iedereen in het gezin een houvast. Dankzij een handige weekplanner zorg je voor voorspelbaarheid en maak je het begrip ‘tijd’ duidelijk. Handig voor jouw kroost, maar ook voor jezelf.
  • Dinsdag 19 mei: Zelfstandigheid bevorderen. Kinderen zelfstandiger maken gaat vaak gepaard met ‘zeuren’. “Doe je kleren aan, ik heb het al drie keer gevraagd”, “Raap je kleren op, ze horen in de wasmand”,… Gericht enkele vaste taken geven en deze visueel maken, helpt je een heel eind op weg. Een ‘checkpad’ is een handig hebbeding waarmee kinderen aanduiden wat ze al gedaan hebben.
  • Woensdag 20 mei: Schermtijd bij kinderen. Teveel schermen is niet goed voor je kind, maar grenzen stellen is niet altijd eenvoudig. De ‘My Timing Cards’ mét bijhorend wekkertje die je vandaag kan winnen, kan je kind zelfstand inzetten voor schermtijd.
  • Donderdag 21 mei: Samen fantaseren. Samen dingen doen zorgt voor verbinding. Samen dingen verzinnen ook. Vandaag verloten we het ‘Halve boek’. Een boek dat niet volledig af is, maar waar je kind zelf het verhaal kan aanvullen. Dubbel zo leuk dan gewoon voorlezen!
  • Vrijdag 22 mei: ‘Me-time’. Last but not least, vergeet niet om voor jezelf te zorgen! Het klinkt zo banaal, maar is broodnodig. Je kan er pas ten volle voor je kind zijn, als je jezelf goed voelt. Dat betekent dat je ook even de pauzeknop induwt als je voelt dat het je wat veel wordt. Het ‘Mini-mama-momentenboek’ helpt je alvast op weg!

Meer info: Huis van het Kind, 014 33 15 81, dagmar.gooris@gemeentemol.be, www.huisvanhetkindregiomol.be