Hou verspreiding coronavirus beperkt: volg strikt adviezen contactopvolging

contactopvolging_volg adviezen
donderdag 14 mei 2020

Om de verspreiding van het coronavirus te beperkten, werkt de overheid in deze exitstrategie met contactopvolging. Dat wil zeggen dat je opgebeld wordt of een bezoek krijgt als je in contact kwam met iemand die positief testte op corona. Bedoeling is de verspreiding van het coronavirus op te volgen en te beperken. De persoon die je belt, werkt voor het Agentschap Zorg en Gezondheid en contacteert je altijd met het nummer 02 214 19 19 of stuurt een sms van het nummer 8811. We rekenen op je burgerzin en solidariteit voor het correct beantwoorden van de telefoontjes en het strikt opvolgen van de adviezen.

Als je in contact kwam met een besmette persoon, krijg je een telefoontje (of uitzonderlijk een bezoek) met een advies over wat je moet doen om geen anderen ziek te maken. De informatie die je geeft, wordt niet gebruikt om te controleren of je de coronamaatregelen naleeft. De informatie wordt evenmin doorgegeven aan de politie of aan andere controlediensten. We rekenen daarom op ieders verantwoordelijkheid en eerlijkheid. Solidariteit en burgerzin zijn de sleutelwoorden om samen het aantal besmettingen in onze gemeente laag te houden.

Voor contactpersonen met een hoger risico
Was je langere tijd en van dichtbij in contact met de zieke persoon? Is de persoon bijvoorbeeld een huisgenoot, een collega die naast je zit op kantoor of een beste vriend(in) op school? Dan krijg je het volgende advies:

• Blijf veertien dagen thuis.
  • Ga alleen naar buiten als het niet anders kan, bijvoorbeeld om naar de dokter of apotheek te gaan of om voedsel te kopen. Draag dan altijd een mondmasker. Je mag wel in je eigen tuin of op je terras komen.
  • Ontvang geen bezoek.
  • Meet twee keer per dag je temperatuur.
  • Bel meteen je huisarts als je symptomen zoals koorts of hoesten krijgt.
  • Kom je voor je werk vaak in contact met kwetsbare mensen, bijvoorbeeld ouderen? Dan word je na 12 dagen thuisisolatie getest, ook als je geen symptomen hebt gehad.

Contactpersonen met een lager risico
Heb je niet lang of niet van dichtbij contact gehad met een zieke persoon? Dan hoef je niet thuis te blijven. Leef wel de volgende richtlijnen na:

• Beperk je fysieke contacten zo veel mogelijk.
  • Let er gedurende veertien dagen extra goed op dat je anderhalve meter afstand houdt van anderen.
  • Was je handen heel vaak en heel grondig.
  • Bedek altijd je neus en mond als je je huis verlaat, bijvoorbeeld met een mondmasker. Je kan dus gaan werken of naar school gaan.
  • Bel je huisarts en blijf thuis als je symptomen krijgt.

Vertrouwelijk

• De informatie die je geeft, gebruikt de overheid alleen om het nodige advies te geven aan de personen met wie je contact hebt gehad vanaf twee dagen voor je symptomen tot je isolatie.
  • De persoon die jou opbelt of bezoekt, gaat vertrouwelijk om met je gegevens en respecteert je privacy.
  • Alleen de bevoegde dienst voor contactonderzoek krijgt toegang tot de lijst met contacten die je doorgeeft, nooit je werkgever, collega’s, familie, politie of andere overheidsdiensten.
  • De contactpersonen krijgen je naam ook niet te horen. Je blijft anoniem.
  • De enige uitzondering is als je in een instelling bent geweest waar veel mensen verblijven, zoals een school of woonzorgcentrum. Dan bespreken we vertrouwelijk met de verantwoordelijke (arts) wat er moet gebeuren om daar een uitbraak te vermijden.

Meer info: www.info-coronavirus.be, 0800 14 689, www.zorg-en-gezondheid.be/contactonderzoek