Naar inhoud
Gemeente Mol

Wat verandert vanaf maandag 18 mei?

Exitstrategie vanaf 18 mei
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
woensdag 13 mei 2020

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag 13 mei over het verdere verloop van de exitstrategie. De nieuwe versoepelingen gelden steeds in combinatie met het handhaven van de sociale afstand van 1,5 meter, de hygiënerichtlijnen en telewerk als algemene norm. Ook het verbod op samenscholing en samenkomsten in openbare ruimte is nog steeds van kracht. De ‘regel van 4’ en de toelating om te mogen wandelen, fietsen of sporten in openlucht met twee andere vaste personen blijven behouden. We zetten alles helder op een rij. 

Alle aankondigingen gelden onder voorbehoud van de heropflakkering van het virus met een tweede golf. De besmettingscijfers en ziekenhuisopnames worden dagelijks opgevolgd. Onderstaande communicatie is gebaseerd op de mondelinge toelichting door de Nationale Veiligheidsraad.

We wachten nog op de definitieve wettelijke regeling met bijhorende detailrichtlijnen voor absolute zekerheid over elke beslissing. We hopen deze zo snel mogelijk te ontvangen.

Wat mag wél?

 • We voorzien de eerste dinsdagmarkt op dinsdag 26 mei. Dit geeft ons de nodige tijd om de markt goed voor te bereiden in samenspraak met de marktkramers. De markt zal mogen doorgaan met maximum 50 marktkramen. Onze normale dinsdagmarkt telt tussen de 80 en 100 kramen. Op dit moment zijn de gedetailleerde richtlijnen voor een veilige marktorganisatie nog niet gekend, waardoor een herstart op dinsdag 19 mei organisatorisch onhaalbaar is.
 • Heropening van musea en historische bezienswaardigheden. Tickets moeten vooraf online worden verkocht of er wordt gewerkt op afspraak. Binnen gelden maatregelen – bijvoorbeeld een vaste route - om de onderlinge afstand te verzekeren. Onder deze voorwaarden zal ook het Jakob Smitsmuseum op 21 mei heropenen.
 • Voor de bibliotheek voorzien we een heropening op 25 mei volgens een aangepaste werkwijze.
 • Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen mogen onder strikte voorwaarden opnieuw open op 18 mei. Zo geldt er – ook voor de klant - een mondmaskerplicht en moet er gewerkt wordt op afspraak. Tussen (wachtende) klanten onderling moet de veilige afstand verzekerd worden.
 • Het maximumaantal aanwezigen voor huwelijksplechtigheden wordt verhoogd naar 30 personen. We communiceren nog op een later tijdstip hoe dit organisatorisch in ’t Getouw zal verlopen.
 • Sporttrainingen in buitenlucht zijn toegelaten met maximum 20 personen en onder leiding van een coach. De trainingen moeten contactloos verlopen waarbij de noodzakelijke afstand van 1,5 meter tussen de sporters bewaard blijft.

Wat mag (nog) niet?

Voor een aantal zaken moeten we nog even geduld hebben. Hierover wordt later beslist.

 • Alle activiteiten en evenementen (cultureel, sportief, toeristisch, recreatief,…) blijven al zeker verboden tot en met 30 juni.
 • Cafés, bars, restaurants en overige feest-, recreatieve, culturele en toeristische plaatsen blijven nog gesloten.
 • Het maximum aantal aanwezigen op de plechtigheden voor huwelijken en begrafenissen blijft beperkt.
 • Je mag nog geen daguitstappen ondernemen. Tweede verblijven of vakantiewoningen mogen nog niet bezocht worden.
 • Of en onder welke voorwaarden de zomerkampen (van jeugdverenigingen en andere organisatoren) mogen plaatsvinden, is niet beslist.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, 2400@gemeentemol.be