Aangepaste bezoekregeling woonzorgcentra en zorginstellingen in onze gemeente

Bezoekregeling WZC, de witte mol en den brand
woensdag 13 mei 2020

Vanaf maandag 18 mei laten woonzorgcentra Ten Hove, Hemelrijck en Witte Meren onder strikte voorwaarden opnieuw bezoek toe. Dit geldt ook voor De Witte Mol en Den Brand. De afspraken werden op maat van elke organisatie uitgewerkt en verschillen dus onderling. Op alle plaatsen blijft de sociale afstand en een strikte handhygiëne een absolute basisvoorwaarde. De strikte voorwaarden moeten een veilig herstel van de contacten tussen de bewoners en hun familieleden garanderen.

Het toegelaten bezoek gebeurt volgens onderstaande strikte voorwaarden. Deze algemene voorwaarden werden bepaald door de Vlaamse taskforce en vormen op alle locaties de basis:

• De richttijd voor een bezoek is een half uur per week. Elk woonzorgcentrum bepaalt zelf wat op dat vlak haalbaar is.
  • Een bezoek vindt uitsluitend plaats na afspraak.
  • Het bezoek blijft voorlopig beperkt tot één vaste bezoeker, liefst altijd dezelfde persoon.
  • Het bezoek vindt plaats in openlucht of in een vlot bereikbare afzonderlijke bezoekersruimte. Deze wordt telkens gereinigd.
  • De bezoeker verklaart op eer dat hij of zij de laatste 14 dagen geen symptomen had die duiden op corona.
  • Alle bezoekers worden geregistreerd.
  • Ook bij een vermoede coronabesmetting bij een bewoner mag bezoek niet plaatsvinden.
  • Bezoek is uitsluitend mogelijk als alle bewoners getest zijn, wat voor onze drie woonzorgcentra al gebeurd is.
  • Er mogen geen voorwerpen aangeraakt of doorgegeven worden.
  • Knuffelen of kussen mag niet. Afstand houden (minimum 1,5 meter) blijft ook hier de boodschap. Datzelfde geldt voor het wassen en ontsmetten van de handen.
  • Bezoekers nemen zelf een mondmasker mee en dragen dit verplicht. Een zelfgemaakt stoffen mondmasker volstaat voor de bezoeker. Medewerkers en – indien mogelijk – ook de bewoners dragen een mondmasker.

Specifieke afspraken

Woonzorgcentrum Ten Hove

Het woonzorgcentrum Ten Hove start de uitbreiding van bezoek op in twee stappen: vanaf 18 mei zijn enkel de partners welkom, vanaf 25 mei zijn ook andere bezoekers welkom. De bewoners bepalen of ze bezoek wensen en wie er mag komen. Het bezoek gaat door in de cafetaria of in de bestaande babbelhut.

Woonzorgcentrum Hemelrijck

In woonzorgcentrum Hemelrijck kiezen bewoners of ze bezoek wensen en wie ze willen zien. Het woonzorgcentrum zorgt voor een huiselijke en gezellige bezoekersomgeving. Uiteraard is fysiek contact niet mogelijk en staat de veiligheid voorop.

Woonzorgcentrum Witte Meren

De Witte Meren stelt een bezoekerslijst samen van twee bezoekers per bewoner. Enkel deze mensen mogen op bezoek komen. Het bezoekmoment moet plaatsvinden op weekdagen tussen 9 en 11.30 uur of tussen 13 en 16 uur.

De Witte Mol

Het bezoek vindt plaats in het hoofdgebouw na het maken van een afspraak in de voormiddag tussen 10 en 12 uur en in de namiddag tussen 14 en 16 uur.

Er wordt een volledig uur per bezoek voorzien om voldoende tijd te hebben voor uitleg vooraf en ontsmetten achteraf. Bij het binnenkomen registreren bezoekers zichzelf en wordt de lichaamstemperatuur gemeten.

Mensen die het moeilijk hebben na het bezoek mogen achteraf altijd contact opnemen met de netwerkondersteuner om het verloop van het bezoek te bespreken. Ook de leefgroep begeleider zal het bezoek evalueren en hoe de zorggebruiker reageerde tijdens en na het bezoek. Indien nodig sturen ze bij.

Den Brand

Bij Den Brand mag maar 1 familielid of vertrouwenspersoon op bezoek komen, 1 keer per week en altijd dezelfde bezoeker. Elke bezoeker moet een afspraak maken. Op elke locatie kan maar één bewoner tegelijk bezoek ontvangen.

Meer info: