Naar inhoud
Gemeente Mol

Meld elke haard van eikenprocessierupsen via www.gemeentemol.be/processierupsen

woensdag 13 mei 2020

De eikenprocessierups laat zich weer zien en mogelijk ook voelen. Wie ooit in aanraking kwam met de processierups, herinnert zich waarschijnlijk nog de hevige jeukhinder. Het gemeentebestuur wil de hinder door processierupsen zoveel mogelijk beperken en roept inwoners op om elke haard, zowel op privé- als openbaar domein, altijd te melden via www.gemeentemol.be/processierupsen.

Begin mei ging een externe firma - in opdracht van het gemeentebestuur – al aan de slag met het preventief spuiten: de inlandse eiken langs gemeentewegen kregen een sproeibeurt met een biologisch en onschadelijk preparaat. Al sinds 1997 stelt het gemeentebestuur jaarlijks een gespecialiseerde firma aan om de meer dan 1.000 eiken langs gemeentewegen een preventieve sproeibeurt te geven tegen de gevreesde processierups. Deze preventieve spuitbeurten vinden enkel plaats op openbaar domein.

Privaat eigendom

Mensen die op privé eigendom worden geconfronteerd met een hinderlijke haard van processierupsen, roepen we op om, wegens de risico’s, eventuele haarden niet zelf te bestrijden.

Zij nemen best contact op met een private firma. Download hier de lijst met de firma’s die de haarden aanpakken. De lijst is ook verkrijgbaar aan de informatie- en onthaalbalie in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2.

De haartjes van de processierups blijven tot zeven jaar actief in de haarden. Wat je zeker niet mag doen, is de rupshaard zelf bestrijden met pesticiden. Bovendien zijn deze middelen schadelijk voor mens en milieu. Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger doe je beter niet. Door het verspreiden van de haren en de rupsen, vererger je de situatie. De beste raad is om rechtstreeks contact met de haard te vermijden en ook kinderen hierop attent te maken. Paniek is niet nodig.

Haarden processierupsen melden

Om voortdurend een overzicht te behouden over de situatie, vraagt het gemeentebestuur om elke haard van processierupsen – zowel op privé- als openbaar domein – altijd te melden via www.gemeentemol.be/processierupsen. De haarden van processierupsen worden dan ingegeven op de interactieve eikenprocessierupsenkaart van de provincie Antwerpen. Haarden op openbaar terrein worden dan door de gemeentediensten weggebrand.

Schadelijk

Wie ooit in aanraking kwam met de processierups, herinnert zich waarschijnlijk nog de hevige jeuk. De haren die de rupsen bij verstoring loslaten, kunnen in het lichaam tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden. De uitslag verdwijnt vanzelf binnen de twee weken. Problemen door de netelharen van de processierups kunnen optreden zonder dat er rechtstreeks contact was met de rupsen. De haartjes verspreiden zich via de wind en belanden zo in de kleding. Ook de ogen en de luchtwegen ondervinden veel last van de haartjes. Bij twijfel raadt het gemeentebestuur aan om onmiddellijk een arts te raadplegen.

Ben je geïnfecteerd? Wat te doen?

Enkele handelingen die de verdere verspreiding van de haartjes op je lichaam voorkomen en zo ontstekingsreacties tegengaan zijn:

  • Was de geïnfecteerde huid goed met water
  • Spoel aangetaste ogen met water
  • In het beginstadium kan je eventueel de geïnfecteerde huid met plakband strippen om overtollige haartjes snel te verwijderen
  • Verwijder de haartjes uit je kleding door deze grondig te reinigen met water en zeep
  • Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen met kamfer en menthol verlichting geven
  • Raadpleeg bij ernstige reacties je huisarts

Meer info: groendienst, 014 33 07 35, groendienst@gemeentemol.be