Medisch verslag - 12 mei: “Het virus is nog aanwezig in Mol”

Canva medisch verslag 12 mei
dinsdag 12 mei 2020

Dinsdagmiddag vond via videovergadering een volgend medische coördinatieoverleg plaats tussen het Heilig Hartziekenhuis, het gemeentebestuur en de huisartsen. Alle betrokken partijen beklemtonen dat het virus absoluut nog niet verdwenen is in onze gemeente. Zo werd maandag nog een ernstig zieke dertiger met corona in het ziekenhuis opgenomen. Ook werden de eerste positieve coronatesten al afgenomen in Den Uyt. Waakzaamheid blijft dus voor iedereen geboden. We herhalen nogmaals de belangrijkste basisrichtlijnen: blijf thuis als je ziek bent, hou altijd en overal voldoende afstand én was of ontsmet regelmatig je handen.

Heilig Hartziekenhuis

• Het plantje dat door het gemeentebestuur als attentie werd geschonken aan alle ziekenhuismedewerkers werd ten zeerste gewaardeerd
  • Op dit moment verblijven er nog 10 coronapatiënten in het ziekenhuis. Eén patiënt mag vandaag of morgen zo goed als zeker naar huis. Afgelopen weekend was er jammer genoeg nog een overlijden van een negentigjarige coronapatiënt. Onze gedachten gaan naar de nabestaanden.
  • Het virus is absoluut nog niet verdwenen in Mol. Maandag werd een ernstig zieke dertiger in het ziekenhuis opgenomen voor verdere verzorging en opvolging. Het virus treft dus ook jonge inwoners.
  • Het ziekenhuis installeert binnenkort in de inkomhal een automaat voor mondmaskers. Als je voor je ziekenhuisopname of –consultatie geen mondmasker bij hebt, koop je er hier eentje aan kostprijs.
  • De herstart naar de normale werking gaat stapsgewijs verder. De combinatie van de normale werking van het ziekenhuis met de vereiste voorzorgsmaatregelen voor corona, zorgt hier en daar voor ruimtegebrek. Met een creatieve aanpak krijgt het ziekenhuis dit telkens opgelost.
  • In aanloop naar een geplande opname of een operatieve ingreep, ondergaan alle patiënten van het ziekenhuis preventief een coronatest. Zo weet het ziekenhuis welke beschermingsmaatregelen bij de opname of de ingreep nodig zijn.

Coronawachtpost

• Sinds maandag 4 mei worden in de coronawachtpost in Den Uyt coronatesten afgenomen. Deze testen maken deel uit van de nieuwe teststrategie, in combinatie met contactopvolging. De eerste week gebeurden deze testen in de coronawachtpost uitsluitend in combinatie met een klinisch onderzoek bij inwoners met ernstige ziektesymptomen.
  • Tot en met gisteren werden er in de coronawachtpost door de artsen in totaal 192 testen afgenomen. Daarvan zijn al 104 uitslagen gekend, met in totaal 5 positieve testen. Ook dit cijfers bewijst dat het virus ook in onze gemeente zeker nog niet definitief verslagen is.
  • De drukte in de wachtpost stijgt, zeker nu sinds deze week ook inwoners met lichte ziektesymptomen kunnen worden getest zonder klinisch onderzoek. Zo werden gisteren in totaal 68 testen coronatesten afgenomen.
  • Deze testen gebeuren met een zogeheten wisser. De arts haalt via je neus een stukje slijm uit het mondgedeelte tussen neus en keel.
  • Een laboratoriumtest bepaalt vervolgens in welke mate het DNA van het coronavirus aanwezig is in dit slijm. Wanneer je een bepaalde grenswaarde bereikt, wordt dit beschouwd als een positieve coronatest.
  • Wie besmet is, test niet altijd positief. Zo ‘stoot’ je via neus en mond het meeste virus uit in de periode van 2 à 3 dagen voor de klachten tot en met 5 dagen nadien. Een besmette patiënt die al wekenlang hoest, levert mogelijk dus toch een negatieve test op.
  • Daarom is het belangrijk om bij milde klachten (hoesten, lopende neus, koorts,…) je zo snel mogelijk te laten testen. Bel hiervoor naar je huisarts.
  • Deze test vertelt niet of je ooit corona hebt gehad of dat je enige antistoffen of zelfs immuniteit hebt. Daarvoor zijn andere testen noodzakelijk. Deze worden momenteel niet standaard afgenomen.
  • Wanneer je corona hebt gehad, mag je er zeker niet automatisch van uitgaan dat je immuun bent voor een nieuwe besmetting. Steeds meer medische indicatoren wijzen zelfs in de andere richting, met name dat je lichaam slechts beperkt antistoffen aanmaakt, en dan vermoedelijk nog voor een korte periode.
  • Bij een positieve coronatest voorziet de huisarts standaard een week thuisquarantaine. Dit volstaat om niet langer besmettelijk te zijn voor anderen.
  • Als je door de contactopvolging thuisquarantaine krijgt opgelegd na een intensief en langdurige contact (meer dan 15 minuten) met een besmette persoon, dan geldt standaard een quarantainetermijn van 14 dagen. Deze termijn komt overeen met de totale incubatietijd. In deze periode besmet je mogelijk anderen nadat je zelf besmet bent geraakt. Voor deze thuisquarantaine ontvang je een specifiek attest.