Open brief: "Kom alleen naar de winkel"

Kom alleen naar de winkel
maandag 11 mei 2020

“Nu het aantal sociale contacten op het werk en in de familie- of vriendenkring door de versoepelingen onvermijdelijk stijgt, groeit het belang van een veilige heropening van onze Molse winkels.

Als dit niet lukt, dan vrezen onze Molse huisartsen en het Heilig Hartziekenhuis al binnen enkele weken een tweede piek. Alle virologen bevestigen deze vrees. Risicovol gedrag in de winkel geeft het virus opnieuw de kans om snel te circuleren onder klanten die elkaar niet kennen. Zo springt het virus ongemerkt van familie naar familie. We hebben dit de komende weken zelf in de hand…

We roepen daarom iedereen op om de instructies van de winkels strikt na te leven. Deze zijn bovendien verstrengd én gelden dus ook voor supermarkten, tuincentra en doe-het-zelfzaken die eerder al werden geopend. Zo mag je uitsluitend alleen winkelen. Koppels zijn dus niet toegelaten, behalve voor de noodzakelijke begeleiding van kinderen of een persoon met een fysieke of mentale beperking.

De afgelopen weken stonden we in nauw contact met de uitbaters van de Molse supermarken en doe-het-zelfzaken. De overgrote meerderheid van hun klanten volgde strikt de richtlijnen op. Waarvoor dank! Een kleine minderheid hield zich evenwel niet aan de richtlijnen om alleen te komen winkelen en reageerde met onbegrip. De supermarkten en doe-het-zelfwinkels vroegen uitdrukkelijk om het belang van ‘individueel winkelen’ in onze communicatie te benadrukken.

Met de nieuwe richtlijnen die ingaan vanaf 11 mei is deze regel dus nog verstrengd. Koppels of zelfs volledige gezinnen de toegang tot hun winkel weigeren, is voor handelaars bijzonder moeilijk. Breng hen daarom niet in deze vervelende situatie en kom gewoon alleen.

De tijd om met het hele gezin door de winkelstraat te flaneren en rustig te gaan shoppen, is jammer genoeg nog niet aangebroken. Hou een bezoek aan de winkel zo kort mogelijk, met een maximum van 30 minuten per winkelbezoek. Denk vooraf goed na over wat je nodig hebt en ga het gericht kopen. Hou je op elk moment strikt aan de afstand van 1,5 meter tot de winkelmedewerkers en de overige klanten. Winkelen met een mondmasker dat zowel de neus als de mond bedekt, wordt door de Nationale Veiligheidsraad sterk aanbevolen. Gebruik de ontsmettingsmogelijkheden die de handelszaken aanbieden en was thuis meteen je handen met water en zeep. Is het ergens te druk? Keer dan gewoon later terug.

Wanneer al onze inwoners dezelfde discipline aan de dag leggen, dan staan we voor een succesvolle heropening zonder dat het virus de kans krijgt om snel te circuleren. We wensen onze Molse handelaars dan ook het beste toe.

Na bijna acht weken sluiten, mogen zij vanaf vandaag opnieuw doen waar ze van houden … hun klanten met expertise en passie adviseren en bedienen. De afgelopen dagen hebben zij zich in samenwerking met het gemeentebestuur bijzonder goed voorbereid zodat alles veilig kan verlopen. Nu is het aan ons! We hebben er alle vertrouwen in.”

Je burgemeester

Wim Caeyers