Publiek medisch verslag 8 mei: “Nonchalance is nu onze grootste bezorgdheid”

Medisch verslag 8 mei
vrijdag 8 mei 2020

Vrijdagmiddag 8 mei vond een nieuw medisch coördinatieoverleg plaats in onze gemeente. We publiceren hieronder de belangrijkste conclusies. Iedereen uit de medische sector – waaronder vooral de huisartsen en het Heilig Hartziekenhuis – delen dezelfde bezorgdheid. De stapsgewijze versoepelingen binnen de exitstrategie mogen absoluut niet leiden tot nonchalance. Anders riskeren we een tweede piek die onze gezondheidszorg opnieuw bedreigt.

Heilig Hartziekenhuis

• Het aantal opgenomen coronapatiënten blijft ongeveer status quo. Op dit moment zijn nog 13 coronapatiënten opgenomen, waarvan niemand op intensive care.
  • Het wegvallen van de druk op intensive care biedt het ziekenhuis de nodige ademruimte om vrij snel de normale werking te herstarten.
  • Voor de opstart van de raadplegingen wil het ziekenhuis absoluut een overbezetting van de wachtruimtes vermijden.
  • De ziekenhuisartsen zijn bijzonder gemotiveerd om uitgestelde medische behandelingen en de verdere opvolging opnieuw op te nemen. In overleg met de huisartsen evalueren de artsen welke patiënten eerst aan bod moeten komen.
  • Volgende week herstart het chirurgisch daghospitaal en neemt het ziekenhuis drie operatiezalen opnieuw in gebruik. Dit groeit stapsgewijs totdat het volledige operatiekwartier met zes gewone en drie kleinere operatiezalen opnieuw operationeel is.
  • De spoedgevallendienst behoudt de opdeling tussen een coronagedeelte en een coronavrijgedeelte. Zo blijft het ziekenhuis voorbereid op een eventuele tweede piek.
  • Een kwart van de bedden op intensive care blijft voorbehouden voor een eventuele tweede coronapiek. Binnen de 48 uur kan dit aantal bedden verdubbeld worden. Daarnaast wordt ook in de gewone afdelingen een aantal bedden voor potentiële coronapatiënten voorbehouden.

Coronawachtpost

• Vanaf maandag 11 mei verandert de interne werking van de coronawachtpost in Den Uyt.
  • Eén arts richt zich op de klinische onderzoeken, in combinatie met een coronatest. Deze aanpak geldt voor de mensen met ernstige ziektesymptomen die kunnen duiden op corona.
  • Mensen met lichte symptomen komen op afspraak voor uitsluitend een coronatest. Eén arts werkt hiervoor samen met een verpleegkundige in twee kabinetten. De arts neemt afwisselend de testen af, terwijl de verpleegkundige de patiënten ontvangt en klaarmaakt. Zo biedt de planning een capaciteit voor een coronatest om de 5 tot 7 minuten.

Woonzorgcentra

• De drie woonzorgcentra in onze gemeente bekijken momenteel op welke manier en vanaf wanneer ze bezoek kunnen ontvangen. Donderdag 7 mei communiceerde de Vlaamse taskforce dat dit onder strikte voorwaarden opnieuw mogelijk wordt vanaf maandag 18 mei.
  • Vermoedelijk midden volgende week zijn alle specifieke regelingen voor Ten Hove, Hemelrijck en Witte Meren uitgewerkt. Deze worden vervolgens gecommuniceerd naar de bewoners, directe familieleden en overige inwoners.

De Witte Mol

• Vier medewerkers met een bevestigde besmetting blijven thuis in quarantaine. Een andere medewerker blijft preventief thuis. Zij testte negatief, maar vertoont wel verdachte symptomen.
  • Eén zorgverbruiker die positief testte herstelt momenteel in een afzonderlijke quarantaine leefgroep.
  • Op 12 en 13 mei worden alle zorggebruikers en medewerkers van De Witte Mol getest. Samen hopen we op een negatief resultaat!
  • Vanaf 18 mei laat De Witte Mol onder strikte voorwaarden opnieuw bezoek toe. Hierbij worden strikt de Vlaamse regels opgevolgd.
  • Het domein blijft vrij toegankelijk. Wandelaars mogen evenwel niet blijven stilstaan of op de banken zitten.

Den Brand

• Geen besmettingen of vermoedens van besmetting.

• Op maandag 11 mei ondergaan alle bewoners en medewerkers een coronatest. Ook hier hopen we op negatieve resultaten.