‘De regel van vier’: crisiscentrum zet de puntjes op de i

Regel van 4
vrijdag 8 mei 2020

Het nationaal crisiscentrum verduidelijkte de voorwaarden voor de ontvangst thuis van maximum 4 vaste bezoekers, met absolute voorkeur mensen van hetzelfde gezin. Deze versoepeling geldt vanaf zondag 10 mei onder zeer strikte voorwaarden. We rekenen op ieders verantwoordelijkheidszin. Nonchalance is op dit moment de beste bondgenoot voor het virus.

Viroloog Steven Van Gucht liet er tijdens de dagelijkse persconferentie geen twijfel over hoe de ‘regel van vier’ moet worden geïnterpreteerd:

• "Je nodigt altijd dezelfde personen De mensen die jij uitnodigt, gaan hiermee met jou ‘een wederzijds contract’ aan. Zij nodigen dus ook géén andere personen uit en beperken hun contacten tot jouw gezin. Vier is een maximum, minder mag uiteraard ook.”

• “Je kiest met absolute voorkeur vier personen van hetzelfde gezin. Op die manier komen er zo weinig mogelijk verschillende gezinnen bij elkaar. Dit is essentieel om een heropleving van het virus te stoppen.”

• "Tijdens het bezoek hou je op elk moment minimum 1,5 meter afstand van elkaar. Bij voorkeur ontvang je jouw bezoekers buiten. Was of ontsmet regelmatig je handen. Draag een mondmasker als je de afstand niet kan bewaren.”

• “Naast de keuze voor vier vaste personen mag je in buitenlucht nog met twee andere mensen sporten. Ook dit moeten altijd dezelfde mensen zijn.”

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 67, communicatie@gemeentemol.be