Nieuwe teststrategie en contactopvolging: hoe werkt dat in onze gemeente?

teststrategie en contactopvolging
vrijdag 8 mei 2020

Vanaf maandag 11 mei start officieel de nieuwe teststrategie en de contactopvolging. Beide zaken vormen een essentieel onderdeel van de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad. Het verhoogd testen en contactopvolging moeten een nieuwe piek van het coronavirus voorkomen. Dit lukt alleen als we de fysieke afstand van 1,5 meter en de hygiënemaatregelen blijven respecteren.

Testen in de coronawachtpost

Ben je ziek? Bel naar je huisarts. Wanneer je ziektesymptomen hebt die duiden op een mogelijke coronabesmetting, dan maakt je huisarts voor jou een afspraak in onze coronawachtpost in Den Uyt en start de thuisquarantaine op.

• Ernstige ziektesymptomen: bij ernstige ziektesymptomen word je klinisch onderzocht en wordt een coronatest afgenomen. Op basis van het klinische onderzoek bepaalt de huisarts het verdere vervolg. Je kan doorverwezen worden naar het ziekenhuis en de thuisquarantaine blijft gelden. De resultaten van de test bespreek je later met je huisarts.
  • Matige ziektesymptomen: bij matige ziektesymptomen krijg je een afspraak in de coronawachtpost om uitsluitend een test af te nemen. Dit verloopt sneller dan een klinisch onderzoek in combinatie met een test. De resultaten van de test bespreek je later met de huisarts. De thuisquarantaine blijft gelden.

Positieve coronatest? Dan start de contactopvolging

1. Bij een positieve coronateststart automatisch de contactopvolging via het contactcenter. Ook bij een negatieve test kan je huisarts uit voorzorg beslissen om contactopvolging te beginnen. Voor jou als besmette patiënt gaat dit altijd gepaard met een periode van thuisquarantaine.

2. De telefonische contactopvolging wordt uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse overheid. Je krijgt een telefoontje van een contactonderzoeker. Deze vraagt met welke personen je in contact kwam tot twee dagen voor de symptomen. Als dit telefonisch niet lukt, volgt een persoonlijk bezoek door een contactonderzoeker.

3. Het contactcentrum contacteert de personen met wie jij in contact kwam. Zij worden opgebeld via het telefoonnummer 02-214 19 19 of krijgen een sms van het nummer 8811. Er wordt niet verteld wie de besmette persoon was. Je privacy blijft gegarandeerd.

Wat na een telefoontje?

Wanneer je gebeld wordt met de melding dat je in contact bent geweest met een besmet persoon, gelden er twee opties:

Het contact duurde langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand

• Je gaat 14 dagen in thuisisolatie
  • Je mag uitsluitend nog naar de supermarkt en de apotheker. Je respecteert hierbij de basisregels (handen wassen, minimum 1,5 meter afstand van andere personen, mondmasker dragen).
  • Als je symptomen krijgt, bel je meteen naar je huisarts.

Het contact duurde korter dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand

• Je moet niét in thuisisolatie.
  • Je houdt je wél strikt aan de basisregels (handen wassen, minimum 1,5 meter afstand van andere personen, mondmasker dragen).
  • Als je symptomen krijgt, bel je meteen naar je huisarts.

Meer info over contactopvolging: www.zorg-en-gezondheid.be