Wat verandert op zondag 10 en maandag 11 mei?

Exitstrategie 6 mei
donderdag 7 mei 2020

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag 6 mei over het verdere verloop van de exitstrategie. De nieuwe versoepelingen gelden steeds in combinatie met het handhaven van de sociale afstand van 1,5 meter, de hygiënerichtlijnen en telewerk als algemene norm. Ook het verbod op samenscholing en samenkomsten in de openbare ruimte is nog steeds van kracht. De toelating om te mogen wandelen, fietsen of sporten in open lucht met twee andere vaste personen blijft ook behouden. Meer dan ooit staat de persoonlijke verantwoordelijkheidszin van elke inwoner voorop.  We zetten alles helder op een rij.

Wat mag wél?

• Sociale contacten vanaf zondag 10 mei

Vanaf zondag 10 mei mag elk gezin thuis maximaal vier personen (familie, vrienden, kennissen,…) uitnodigen. Om het aantal sociale contacten te beperken moet het gaan over vier vaste personen.

Deze bezoeken gebeuren met respect voor de sociale afstand van 1,5 meter en gebeuren best buiten in de tuin of het terras. Als een gezinslid of één van de bezoekers ziek is, dan stel je het bezoek uit. Oudere en kwetsbare mensen verdienen extra aandacht.

Deze regels helpen de contactopvolging, wanneer één van de betrokken personen achteraf positief test op corona. Pas na 18 mei vindt mogelijk een verdere versoepeling van de sociale contacten plaats.

• Heropening winkels vanaf maandag 11 mei

Maandag 11 mei mogen alle winkels heropenen. Dit gebeurt onder strikte voorwaarden:

• Slechts één klant per 10m² winkeloppervlakte. Voor kleinere winkels geldt een uitzondering.
  • Maximaal 30 minuten per bezoek.
  • Winkelen gebeurt alleen, met uitzondering van kinderen jonger dan 18 jaar en voor mensen die hulp nodig hebben. Winkelen is dus geen plezieruitstap met het hele gezin.
  • Je winkelt bij voorkeur in je eigen gemeente of de buurt van je werkplek.
  • In en buiten de winkel moet de sociale afstand strikt gerespecteerd worden tussen winkelmedewerkers en klanten én tussen klanten onderling.
  • Klanten beschermen zich best met een mondmasker dat ook de neus bedekt.
  • Winkeliers zijn verantwoordelijk voor het veilige verloop in hun winkel, zowel ter bescherming van hun medewerkers als de klanten.

Wat mag (nog) niet?
Voor een aantal zaken moeten we nog even geduld hebben. Hierover wordt later beslist.

• Kappers, schoonheidssalons,… mogen voorlopig niet opstarten. Dit geldt voor alle contactberoepen buiten de medische en paramedische zorg.
  • Markten blijven nog verboden. Er geldt een uitzondering voor individuele marktkramen op de gebruikelijke locaties.
  • Cafés, bars, restaurants en overige feest-, recreatieve, culturele en toeristische plaatsen blijven nog gesloten. Ook over dierentuinen, musea,… wordt later beslist.
  • Het maximum aantal aanwezigen op de plechtigheden voor huwelijken en begrafenissen blijft beperkt.
  • Je mag nog geen daguitstappen ondernemen. Tweede verblijven of vakantiewoningen mogen nog niet bezocht worden. Dit komt pas aan de orde na 8 juni.
  • Sporttrainingen (in groep) in openlucht zijn nog niet mogelijk. Ook voor andere sportactiviteiten (wedstrijden, indoor,…) wordt nog een gefaseerd schema uitgewerkt. De huidige strikte regeling met betrekking tot buitensporten blijft behouden.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, 2400@gemeentemol.be