Naai je zelf mondmaskers? Bestel dan 10 filters van de federale overheid

Voorraad uitgeput filters mondmaskers
dinsdag 5 mei 2020

UPDATE: De voorraad filters is tijdelijk uitgeput. We wachten momenteel op een nieuwe levering van de federale overheid. Het formulier is tijdelijk offline gehaald.

Ben je zelf aan de slag voor het naaien van mondmaskers met het sjabloon www.maakjemondmasker.be? Vanuit de federale overheid ontvingen we al een eerste beperkte lading met de beloofde filters. Deze kunnen in een herbruikbaar stoffen mondmasker verwerkt worden voor extra bescherming. Je kan de filters ook rechtstreeks gebruiken om een mondmasker te maken, zonder andere stoffen. Het gemeentebestuur verdeelt deze filters niet huis-aan-huis, maar stelt ze ter beschikking van inwoners die zelf mondmaskers maken. Je kan deze bestellen via het e-formulier op www.gemeentemol.be/filtersmondmasker in een pakket van tien.

Naast de belofte om elke inwoner gratis een ‘federaal’ mondmasker te bezorgen, kondigde de Nationale Veiligheidsraad ook de verdeling van twee filters per inwoner aan. Deze filters moeten nog verwerkt worden in een zelf te maken mondmasker. Het gemeentebestuur heeft nu een eerste beperkte lading van 2.700 filters ontvangen. We willen deze zo snel mogelijk gericht verdelen naar inwoners die momenteel zelf mondmaskers maken. Je kan een pakket van tien filters aanvragen via het e-formulier op www.gemeentemol.be/filtersmondmasker.

Hieronder vind je verdere informatie over deze filters:

Alle info: https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/versterkte-maatregelen/filters-voor-zelfgemaakte

Moet ik de filter wassen?

Ja, je moet de filter wassen.

Hoe vaak moet ik de filter wassen?

Was de filter – samen met het mondmasker - elke dag dat je deze gedragen hebt.

Hoe moet ik de filter wassen?

• Je wast de filter best samen met het stoffen mondmasker waar de filter in zit. Zo vermijd je eventuele blootstelling aan de virussen die aan de buitenkant zitten.
  • Was de filter op 60 graden gedurende minstens 30 minuten. Haal er dan pas eventueel de filter uit.
  • Best laten drogen aan de lucht of in de droogkast.
  • Let op: strijk de filter niet.

Hoe lang gaat de filter mee?

We schatten dat beide type filters gedurende een dertigtal wasbeurten hun eigenschappen behouden.

Is de filter niet te fragiel?

De stoffen van de filters zijn sterk en scheuren niet snel. Na het wassen kunnen ze wel kreuken vertonen.

Is de filter voldoende beschermend?

De filter voldoet aan de filterefficiëntie en ademdoorlaatbaarheidseisen van de NBN/DTD S 65-001.

Mag ik de filter uit het mondmasker halen?

Je haalt de filter best niet uit het mondmasker. Het wisselen van de filter is precisiewerk en kan moeilijk virusvrij gebeuren. Was de filter daarom met het stoffen masker elke avond na gebruik en verwijder hem pas nadien, indien nodig.

Kan het stoffen masker gestreken worden met de filter erin?

De filter kan niet gestreken worden, of hij nu wel of niet in het masker zit. Door de hitte smelt deze.

Een gewassen filter kreukt, maar dat heeft geen invloed op de kwaliteit.

Kan ik van de filter een mondmasker maken?

Dat kan. Bovendien is het eenvoudiger om een mondmasker te maken van een filter. Dat type masker beschermt beter dan een stoffen masker zonder filtermateriaal.

Hoe maak ik een mondmasker van een filter?

Het filtermateriaal is geschikt en sterk genoeg om een masker van te maken zonder extra buiten- en binnenlaag.

Bekijk hoe je het masker kan maken via het filmpje op maakjemondmasker.be.

Werkt een masker gemaakt van een filter even goed?

Ja. Een masker dat met de Derian-filter gemaakt is, beschermt even goed als een stoffen mondmasker met filter.

Is een masker gemaakt van een filter stevig?

Een masker dat correct gemaakt is van een filter is even stevig. Je kan het wassen (30 minuten op 60 graden) en drogen. Een droogkast is zelfs niet nodig. Het materiaal droogt snel.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, 2400@gemeentemol.be