Waar zit de logica? - Open brief van burgemeester Wim Caeyers

Open brief - Waar zit de logica2
maandag 4 mei 2020

“Waar zit de logica in deze exitstrategie?” Zeker op deze eerste dag van de exitstrategie, verdient deze vraag een helder en duidelijk antwoord.

De exitstrategie start vandaag omdat het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames voldoende daalt. Het dreigende risico dat het Heilig Hartziekenhuis op korte termijn wordt overspoeld met zwaar zieke coronapatiënten, is gezakt.

Zijn we definitief gered? Absoluut niet. De versoepeling wordt gecombineerd met veel meer testen en zogeheten ‘contactopvolging'. Achter de schermen zijn onze huisartsen op dit moment druk aan de slag om het aantal testen in onze regio op te drijven. Tot voor kort ondergingen vrijwel uitsluitend zwaar zieke patiënten een coronatest bij een ziekenhuisopname.

Vanaf deze week nemen de huisartsen ook in de coronawachtpost in Den Uyt een test af bij inwoners met ernstige ziektesymptomen. Dit gebeurt in combinatie met een klinisch onderzoek.

In de loop van de volgende weken ondergaan ook mensen met lichte infectiesymptomen in de coronawachtpost een test zonder klinisch onderzoek. Alles blijft verlopen via je huisarts. Ziek? Bel altijd eerst de huisarts.

Bij een positieve coronatest start het contactopvolging. Met wie ben je in de laatste 48 uur meer of minder dan een kwartier intensief in contact geweest? Deze mensen worden opgelijst en - anoniem - verwittigd. Zo kunnen zij maatregelen nemen, variërend van thuisquarantaine tot extra aandacht voor de hygiënemaatregelen en sociale afstand tot anderen.

Ook tijdens de exitstrategie blijft het ieders verantwoordelijkheid om sociale contacten maximaal te beperken én een mix van generaties te vermijden. Daarom verloopt de versoepeling stapsgewijs: eerst het werk, dan de winkels, vervolgens de scholen en de overige sociale contacten.

Mondmaskers zijn belangrijk maar niet zaligmakend. Respecteer daarom ook met een mondmasker altijd zoveel mogelijk de sociale afstand van 1,5 meter. Vraag elkaar vriendelijk om op afstand te blijven. Was regelmatig je handen met water en zeep. Dit zijn de beste tips!

Mondmaskers zijn voor de leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 jaar verplicht op de school. Ook op de bus, trein en tram moet je een mondmasker dragen. Ze zijn tenslotte ook aangeraden op elke drukke publieke plaats. Een mondmasker beschermt in de eerste plaats niet jezelf, wél de andere.

Zo zorgen we samen voor een veilige herstart in MooiMol. Op dit moment behoren we met onze lage besmettingscijfers in de provincie Antwerpen tot de beste leerlingen van de klas.

Dit puike resultaat gaan we absoluut behouden, dankzij de verantwoordelijkheidszin van elke Mollenaar én het harde werk van onze ondernemers, winkeliers, gemeentemedewerkers, schooldirecties en leerkrachten om de komende weken veilig te herstarten.

We wensen elke inwoner die vandaag op het werk opnieuw begint een vruchtbare maar vooral veilige werkdag. Ook met de nodige veiligheidsmaatregelen wordt het ongetwijfeld een fijn weerzien met je collega’s. Veel succes!

Je burgemeester

Wim Caeyers