Naar inhoud
Gemeente Mol

Wat verandert er op maandag 4 mei in MooiMol? Wat blijft hetzelfde?

Wat verandert op 4 mei in mooimol
donderdag 30 april 2020

Maandag 4 mei zetten we de eerste kleine stap in de exitstrategie. Wat verandert er exact op deze datum? We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij. Maar nog belangrijker: de algemene regels omtrent essentiële verplaatsingen en het samenscholingsverbod blijven onveranderd. De sociale afstand van 1,5 meter moet op elk moment en overal maximaal gehandhaafd blijven. Het strikt volgen van deze richtlijnen bepaalt de verdere stappen in de exitstrategie. We roepen iedereen dit verlengd weekend dan ook op tot zelfdiscipline en gezond verstand. De afgelopen weken hebben we samen ongelofelijke inspanningen geleverd. Laat dit niet voor niets zijn. De politie blijft streng controleren en handhaven zoals de voorbije weken.

Wat verandert?

 • Bedrijven opnieuw aan het werk

Alle bedrijven hervatten hun activiteiten of zetten deze verder. Telewerk blijft de norm. Als de sociale afstand van 1,5 meter niet haalbaar is in het bedrijf, worden mondmaskers gebruikt.

 

 • Sport en fysieke inspanning in buitenlucht

Sporten in openlucht mag vanaf nu met twee extra personen die niet tot jouw gezin behoren. Dit geldt niet alleen voor wandelen en fietsen maar voor alle sporten die je in de buitenlucht beoefent, bijvoorbeeld tennis, atletiek, vissen, golfen,…. Sportinfrastructuur zoals douches, vestiaires, cafetaria,… mogen niet gebruikt worden.

 

 • Op trein, bus of tram

Reizigers vanaf 12 jaar dragen verplicht een mondmasker om mond en neus te bedekken. Bij gebrek aan mondmasker mag dit ook met een sjaal of andere stof. De regels gelden ook in de stations en op de perrons.

 • Gezondheidszorg

De normale gezondheidszorg (huisartsen, tandartsen, kinesisten,…) start stapsgewijs terug op.

Wat verandert niet?

 • Verplaatsingen

Niet-essentiële verplaatsingen blijven verboden. Op dat vlak verandert er niets.

 • Samenscholingsverbod

Het strikte samenscholingsverbod voor meerdere personen buiten het gezin blijft volledig behouden. Ook familiebezoeken kunnen dus niet.

 

 • Winkels blijven nog gesloten

Alle winkels – met uitzondering van de supermarkten, voedingswinkels, doe-het-zelfzaken en tuincentra – blijven gesloten. Er geldt vanaf 4 mei nog één bijkomende uitzondering. Stoffen- en garenwinkels mogen wel open. Zij verkopen materialen voor het maken van mondmaskers. Maandag 11 mei geldt onder voorbehoud als voorziene openingsdatum voor alle winkels.

 

 • Hotels, restaurants, cafés

Deze blijven gesloten. Een heropeningsdatum is nog niet gekend.

 • Scholen

De scholen blijven dicht. Alleen noodopvang is mogelijk. Vrijdag 15 en maandag 18 mei starten de scholen deels terug op.

 • Verplaatsingen naar tweede verblijf

Blijft verboden. Nog geen definitieve datum gekend, maandag 18 mei wordt vooropgesteld.

 • Reizen en evenementen

Niet-essentieel grensverkeer en evenementen zijn verboden. Nog geen data gekend voor versoepelingen.

 • Huwelijken en begrafenissen

Er verandert niets aan de huidige strikte regeling voor de plechtigheden. Huwelijksfeesten en koffietafels zijn strikt verboden.

Nog een ministerieel besluit

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de info bekend bij het gemeentebestuur. Wij hebben op moment van publicatie nog geen definitief en officieel ministerieel besluit ontvangen voor de wijzigingen op maandag 4 mei. Bij twijfelgevallen houden we ons aan een strikte interpretatie van de communicatie door de Nationale Veiligheidsraad.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, 2400@gemeentemol.be