Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeentebestuur start met voorbereiding heropening winkels op 11 mei

Heropening winkels
woensdag 29 april 2020

Om tijdig klaar te zijn, start het gemeentebestuur met de voorbereidingen voor de voorziene heropening van de winkels op 11 mei. Zo ontvangen vandaag alle winkeliers die zich op www.molblijftwinkelen.be registreerden een officiële mail met alle beschikbare informatie. Daarnaast vragen we hen om voor dinsdag 5 mei per e-formulier te laten weten hoe de heropening van de winkel veilig zal verlopen. Al deze voorbereidingen gelden onder voorbehoud van een definitieve bevestiging van de heropening door de federale overheid. Wanneer de overheid nog andere of bijkomende richtlijnen oplegt dan de regels die we vandaag voor onze winkeliers hanteren, sturen we gericht bij. Wanneer we evenwel langer wachten, kunnen we onmogelijk de heropening in samenwerking met onze handelaars organiseren.

In de eerste plaats wensen we al onze winkeliers veel succes bij de geplande heropening van hun winkel. We benadrukken dat het strikt opvolgen van de maatregelen van groot belang is om de heropstart van de winkels veilig en succesvol te laten verlopen. Winkelen in Mol moet vanaf 11 mei veilig kunnen gebeuren, zowel voor de klanten als voor de winkelmedewerkers. Er gelden zowel richtlijnen voor de winkelier als voor de klanten. De winkelier is verantwoordelijk voor de nodige voorbereiding en het goede verloop in de winkel en voor de wachtrij buiten.

Het gemeentebestuur ondersteunt onze handelaars zoveel mogelijk door bepaalde communicatiematerialen ter beschikking te stellen, waaronder nieuwe affiches en vloerstickers. Verdere informatie hierover volgt nog.

Voor de winkel

 • Per 10m² winkeloppervlakte wordt er maximum 1 klant tegelijkertijd binnengelaten.
 • Voorzie de nodige vloeraanduidingen voor veilige wachtrijen buiten en ter hoogte van de kassa, zodat de sociale afstand van 1,5 meter maximaal wordt gerespecteerd.
 • Winkeliers worden aangemoedigd om zo veel mogelijk te werken op afspraak.
 • Geef klanten de kans om hun handen te ontsmetten met alcogel bij het binnenkomen en buitengaan van de winkels.
 • De winkel voorziet een veilige afstand van 1,5 meter tussen winkelmedewerkers en klant bij de kassa’s. Een afscheiding in plexiglas is aangewezen.

Voor de klant

 • Respecteer altijd en overal de veiligheidsrichtlijnen die met affiches worden aangeduid of toegelicht door een winkelmedewerker.
 • Je winkelt alleen én zo kort mogelijk. Je komt alleen met twee winkelen, als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld wegens kleine kinderen of voor begeleiding van iemand met een mentale of lichamelijke beperking. De tijd voor gezellige winkeltrips met het hele gezin is dus nog niet aangebroken.
 • Je respecteert op elk moment 1,5 meter afstand met overige klanten en de winkelmedewerkers, zowel in de winkel als buiten bij eventuele wachtrijen.
 • Klanten worden aangeraden om een mondmasker te dragen tijdens het wachten en hun bezoek aan de winkel.
 • Ook voor alle wandelverplaatsingen in het Centrum adviseren we een mondmasker. Door de breedte van de stoepen en de wachtrijen kunnen we onmogelijk overal een vrije doorgang van 1,5 meter garanderen.
 • Is het ergens te druk? Keer naar huis en kom op een later tijdstip terug.

E-formulier invullen voor dinsdag 5 mei

Als gemeentebestuur hebben wij – in nauwe samenwerking met de politie - de opdracht om het naleven van de richtlijnen in onze gemeente op te volgen en te laten controleren. Daarom vragen wij aan elke uitbater of winkelverantwoordelijke in onze gemeente om voor 5 mei het e-formulier in te vullen op www.gemeentemol.be/coronawinkelen.

Op basis hiervan weten wij hoe elke winkel de richtlijnen in de praktijk toepast. Deze informatie delen wij in alle transparantie met onze inwoners via www.molblijftwinkelen.be en de politie. Onze inwoners hebben recht op deze informatie en weten zo beter aan welke regels ze zich in elke winkel moeten houden. De politie kan bij controles gericht nagaan of de vooropgestelde handhaving ook effectief gebeurt.

Geen vrijblijvende vraag
Het verzoek tot het invullen van dit e-formulier voor de deadline is voor onze handelaars geen vrijblijvende vraag. Als gemeentebestuur zijn we vastberaden om binnen onze wettelijke bevoegdheden het naleven van de coronarichtlijnen en de volksgezondheid te garanderen. We zijn ervan overtuigd dat dit een essentiële voorwaarde is voor een succesvolle herstart en dat in goede samenwerking met de winkels zal verlopen. De eerste stap omvat het tijdig invullen van het e-formulier.

Meer info en vragen?
Winkeliers kunnen met vragen terecht bij onze dienst lokale economie (014 33 08 98, lokale.economie@gemeentemol.be). Onze dienst lokale economie  staat ook beschikking voor het geven van tips en advies om de richtlijnen te handhaven.