Cohortzorg opgestart uit voorzorg in functie van welzijn en gezondheid bewoners

maandag 27 april 2020

In het woonzorgcentrum Ten Hove testte nog geen enkele bewoner of medewerker positief op corona. Toch startten we afgelopen weken met de grondige voorbereiding van onze cohortzorg zodat we snel kunnen reageren als de situatie wijzigt. Op die manier garanderen we te allen tijde het welzijn en de gezondheid van onze bewoners.

Cohortzorg betekent dat een positief geteste bewoner op corona meteen verhuist naar een speciaal daarvoor ingerichte en tijdelijke afdeling. Deze afdeling is fysiek volledig afgescheiden van het woonzorgcentrum. Op die manier garanderen we het welzijn van bewoners die in goede gezondheid verkeren. Gelukkig is de cohortzorg er enkel uit voorzorg omdat er geen besmettingen zijn.

De cohortzorg op een rij:

• Bewoners die verblijven in cohortzorg beschikken over geschikt sanitair en een uitgeruste keuken. De maaltijden voor de bewoners en onze medewerkers worden door de keuken aangeleverd in wegwerpmateriaal waardoor er geen materiaal terug naar buiten moet. Het Heilig Hartziekenhuis van Mol zorgde voor de bedden.
  • Een vergaderzaal is omgetoverd tot leefruimte. Het ergo- en animatieteam zorgt voor ontspanningsmateriaal. De technische dienst installeerde een tv.
  • We richtten een aparte palliatieve ruimte in zodat familie in alle omstandigheden in intieme kring afscheid kan nemen. Voor de bezoekers zijn er mondmaskers, handschoenen en schorten. Zij komen langs een volledig gescheiden ingang binnen.
  • Het vaste coronateam (verpleegkundigen, zorgkundigen én schoonmaakmedewerkers) engageert zich vrijwillig. Het coronateam is samengesteld uit medewerkers van de verschillende afdelingen. Dit illustreert de solidariteit bij al onze medewerkers. Het coronateam neemt geen taken meer op in de andere afdelingen van het woonzorgcentrum zodra de cohortzorg start.
  • Het coronateam kreeg een extra opleiding om de zorgen op een veilige manier toe te dienen.
  • Een medisch team van het Heilig Hartziekenhuis kwam langs om ons te adviseren. Zowel het medisch team als de directie ervaren deze samenwerking met het ziekenhuis als zeer waardevol. Dit werpt op langere termijn ook zeker zijn vruchten af. Onze medewerkers kregen van het medisch team een demonstratie over het omgaan met persoonlijke beschermingsmaterialen.
  • Het coronateam beschikt over een kleedruimte bij aanvang van de dienst cohortzorg en een aparte kleedruimte bij einde van hun dienst. Zo blijft het proper en gedragen beschermingsmateriaal steeds gescheiden. Zij gebruiken een apart sanitair en hebben een personeelsruimte met de nodige voorzieningen.
  • De cohortzorg is gecreëerd in de bureaus en vergaderruimtes van de dienst seniorenplus in het lokaal dienstencentrum. Zolang het noodzakelijk is om deze te voorzien, blijft het lokaal dienstencentrum gesloten. Het onthaal en alle diensten zijn verhuisd.

Op deze manier zijn we goed voorbereid wanneer één van onze bewoners positief test op corona en vermijden we een verdere verspreiding van het virus. Samen staan we sterk!

Meer info: woonzorgcentrum Ten Hove, 014 33 16 00, wzctenhove@gemeentemol.be