Naar inhoud
Gemeente Mol

Medisch overleg 24 april: Geen patiënt meer aan kunstmatige beademing

medisch verslag 24 april
vrijdag 24 april 2020

Vrijdagmiddag 24 april stond de laatste medische coördinatievergadering voor deze week op het programma. We geven traditiegetrouw de belangrijkste publieke conclusies. Zo heerst er grote opluchting in het ziekenhuis omdat geen enkele coronapatiënt nog kunstmatige beademing nodig heeft. Veel coronapatiënten mogen bijna naar huis. 

Heilig Hartziekenhuis

 • Er is geen enkele coronapatiënt meer in het ziekenhuis die kunstmatige beademing nodig heeft. Deze mijlpaal geeft het voltallige team van intensive care een enorm gevoel van opluchting en blijheid. We mogen hier terecht spreken van een topprestatie van het volledige Heilig Hartziekenhuis.
 • Op dit moment verblijft er nog een 42-tal coronapatiënten in het ziekenhuis. Dit is een daling van ongeveer 20% in vergelijking met een week eerder. Een twintigtal patiënten is bijna voldoende hersteld om naar huis te keren.
 • Ook de komende maanden zal het ziekenhuis – opgelegd door de hogere overheid – nog een aantal bedden op de gewone afdeling, medium care en intensive care moeten vrijhouden voor coronapatiënten. Dit betekent dat er op elk moment nieuwe infectiepieken mogelijk zijn, waardoor alle inwoners zich strikt moeten houden aan de geldende maatregelen.
 • De datum voor de herstart van de normale werking van het ziekenhuis – zowel consultaties als operatieve ingrepen - is op dit moment nog niet bekend. Mogelijk volgt hierover volgende week definitief nieuws. Bij het bepalen van deze startdatum wordt ook rekening gehouden met de enorme werkdruk en de extra belasting de voorbije maanden op onze Kempense ziekenhuizen.
 • Patiënten zullen binnenkort opgeroepen worden om zelf een mondmasker mee te brengen. Dit in het kader van de voorbereiding op wat wellicht een heel lange periode wordt van ‘leven met het corona virus.

 

Coronawachtpost

 • Ook in de coronawachtpost in Den Uyt zien we dalende cijfers van consultaties en doorverwijzingen. De werkwijze van de weekends in Geel wordt doorgetrokken. Mogelijk speelt de coronawachtpost een rol in de toekomstige teststrategie van het exitscenario. Verdere informatie is hierover nog niet bekend en hangt af van vele beslissingen de komende dagen.

 

De Witte Mol

 • In De Witte Mol zijn de afgelopen dagen geen bijkomende besmettingen vastgesteld. De zorggebruiker met corona is aan de beterhand. Vermoedelijk mag hij midden volgende week uit quarantaine.
 • De Witte Mol bereidt achter de schermen de versoepeling van het bezoekverbod voor. Het is evenwel nog wachten op definitieve regels vanuit de hogere overheid vooraleer dit in de praktijk kan starten.
 • Het muziekstuk dat de Harmonie van Millegem opnam, wordt ten zeerste gewaardeerd.

 

Den Brand

 • Ook bij Den Brand kwam onlangs een delegatie van het ziekenhuis op bezoek voor het geven van tips om de hygiënemaatregelen zo goed mogelijk toe te passen. Deze werkbezoeken – ook uitgevoerd in onze woonzorgcentra en De Witte Mol – worden ten zeerste gewaardeerd.
 • Binnen Den Brand zijn er op dit moment geen vastgestelde coronabesmettingen bij bewoners of personeel.
 • Brand 3 in de Boeretangsedreef vierde afgelopen week feest wegens de tiende verjaardag van hun verhuis naar dit nieuwe gebouw. Op de facebookpagina facebook.com/denbrand.vzw vind je een leuk filmpje terug.