Gemeentebestuur bestelt herbruikbaar mondmasker voor elke inwoner

dinsdag 21 april 2020

Het gemeentebestuur koopt voor elke inwoner vanaf 6 jaar een herbruikbaar mondmasker. In totaal bestellen we een voorraad van 41.000 mondmaskers, wat een investering omvat van 100.000 euro. Het gaat om Europese gecertificeerde mondmaskers met drie stoflagen, waarbij de centrale laag uit een antibacteriële stof is opgebouwd. De bestelling gebeurt bij Think Pink België. Het grootste deel van de opbrengst van dit initiatief gaat naar borstkankeronderzoek. We verwachten de levering van de maskers binnen een tien à veertiental dagen, waarna we aansluitend een gerichte huis-aan-huisbedeling organiseren. Daarbij voorzien we aangepaste maskers voor mannen (L), vrouwen (M) en kinderen (S) tussen 6 en 12 jaar.

Mondmaskers spelen gegarandeerd een centrale rol in de exitstrategie voor de huidige coronacrisis, zo verklaarde de Nationale Veiligheidsraad woensdagavond 15 april. Hoe deze exitstrategie zal verlopen, weten we pas na de volgende Nationale Veiligheidsraad op vrijdag 24 april.

Gelijke kans op bescherming

Het gemeentebestuur wil in ieder geval elke inwoner tijdens deze coronacrisis een gelijke kans op bescherming garanderen. Daarom kiezen we voor een gemeentelijke aankoop van kwalitatieve mondmaskers én een verdeling via alle brievenbussen. Afhankelijk van je gezinssamenstelling ontvang je per inwoner de nodige herbruikbare mondmaskers in je brievenbus. Zo voorzien we voor kinderen tussen 6 (geboortejaar 2014) en 12 jaar een aangepast mondmasker. Ook de mondmaskers voor vrouwen en mannen verschillen van formaat. Elk gezin zal automatisch de juiste mondmaskers ontvangen. De exacte verdeeldata in alle gehuchten zullen we inplannen en communiceren wanneer we de leverdatum ontvangen van de leverancier.

Opgebouwd uit drie stoflagen

Het gemeentebestuur selecteerde kwalitatieve herbruikbare mondmaskers. Deze stoffen mondmaskers zijn opgebouwd uit drie lagen:

• Buitenste laag met ontwerp: 100% micro-polyester
  • Centrale laag: antibacteriële stof (op basis van zilverionen)
  • Interne laag (dicht bij mond): 100% katoen

Tot 50 keer wasbaar

De maskers zijn tot vijftig keer wasbaar met zeep of in de wasmachine op 60°C. We voorzien voor elke inwoner één exemplaar. Om de beoogde bescherming te bieden, moeten mondmaskers op een correcte manier en op de juiste plaatsen gebruikt en gedragen worden. Een mondmasker beschermt in de eerste plaats de andere. Wanneer veel mensen op drukke plaatsen correct een mondmasker dragen, beschermen deze elkaar automatisch. Het correct dragen van mondmaskers vormt dan ook maar een onderdeel van de verschillende hygiënemaatregelen, waarbij het regelmatig wassen van de handen (met water en zeep) essentieel blijft. Sociale afstand en bijzondere aandacht voor risicogroepen – waaronder ouderen - blijven eveneens cruciaal. Dat zijn meteen ook de belangrijkste redenen waarom mondmaskers slechts zin hebben vanaf de leeftijd van 6 jaar (geboortejaar 2014). De verdere details van de exitstrategie na 3 mei verwachten we vrijdag 24 april na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.

Belangrijk communicatiemoment

Na afloop van de huis-aan-huisverdeling krijgen onze inwoners de mogelijkheid om bijkomende maskers aan kostprijs te bestellen via onze gemeentelijke webshop. Vervolgens bezorgen we ook deze bijkomende maskers aan huis. Samen met de verdeling van de mondmaskers verspreiden we op papier de juiste gebruiksrichtlijnen en verdere informatie over de exitstrategie. We beschouwen de verdeling van de mondmaskers ook als een belangrijk communicatiemoment voor onze inwoners.

Meer info: coronahulplijn, 014 33 16 00, 2400@gemeentemol.be