Meer meldingen van opgeschrikte en gebeten reeën door loslopende honden

dinsdag 21 april 2020

Sinds de lockdownmaatregelen krijgen we meer meldingen van opgeschrikte en (dood)gebeten reeën door loslopende honden. De reekalfjes, nu geboren en totaal weerloos, lopen het grootste gevaar. Zij kunnen zichzelf alleen beschermen door stil te liggen in de dekking. Blijf op de paden en hou je hond steeds aangelijnd! Enkel zo blijft het voor iedereen, zowel mens als dier, leefbaar in deze moeilijke tijden. Ook wild heeft recht op sociale afstand.

Sinds de coronacrisis merken we een verhoogde activiteit van het wild in de gebieden waar gepatrouilleerd wordt. Inwoners gaan massaal wandelen, lopen of fietsen. In hun zoektocht naar een rustige omgeving doorkruisen ze weides, bossen, maar ook soms gebieden waar ze helemaal niet mogen komen en waar allerhande wild leeft. De plotse aanwezigheid van onbekende geuren en lawaai in de natuur maakt veel dieren angstig en zenuwachtig. Zeker als de wandelaars hun hond meebrengen en deze, tegen alle regels in, vrij laten rondlopen.

Dieren op de vlucht

Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar. De natuur is dan één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten… en ook reekalfjes. Die liggen tijdens hun eerste levensdagen stil in het gras of tussen bladeren en struiken in het bos. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen hen dan in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren angstig, waardoor een ouderdier niet (tijdig) terugkeert naar het jonge dier.

Hou je hond steeds aangelijnd!

Hondeneigenaars zijn verplicht hun hond aan te lijnen op openbare wegen en op alle voor het publiek toegankelijke plaatsen, dus ook in bossen en velden. De eigenaar van de hond kan bij overtreding hiervoor een GAS-boete krijgen.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be