Naar inhoud
Gemeente Mol

Hoe passen onze Molse supermarkten de coronarichtlijnen toe?

vrijdag 17 april 2020

De supermarkten zijn verplicht om de federaal opgelegde coronarichtlijnen strikt toe te passen. Op vraag van het gemeentebestuur lijstten ze op hoe ze de richtlijnen handhaven. Dankzij dit overzicht weten onze inwoners aan welke regels ze zich in elke supermarkt moeten houden. Minstens zo belangrijk als de inspanningen van de supermarkten, is de discipline van onze inwoners om de maatregelen te respecteren. Zo vermijden we samen het verspreiden van coronabesmettingen tijdens het winkelen.

De supermarkten in onze gemeente werkten afgelopen weken enorm hard in uiterst moeilijke omstandigheden. Dankzij hun inspanningen kunnen onze inwoners ook in deze crisisperiode blijvend inkopen doen. 

Overzicht maatregelen per supermarkt
Hoeveel bezoekers zijn tegelijkertijd welkom in de winkel, op welke manier worden klanten aangemaand afstand te houden, vinden er controles plaats aan de ingang, welke bijkomende acties onderneemt de supermarkt? Bekijk hier het overzicht van de maatregelen die de supermarkten nemen. Je vindt dit overzicht ook terug op de website www.molblijftwinkelen.be. 

Toepassing federale richtlijnen
De federale overheid vaardigde een aantal strikte richtlijnen uit om het besmettingsgevaar in de supermarkten te beperken. Het is de verantwoordelijkheid van de supermarkten om deze richtlijnen duidelijk te communiceren en – door het nemen van de nodige maatregelen - actief te handhaven. Deze richtlijnen zijn zowel in het belang van de gezondheid van onze inwoners als van de supermarktmedewerkers.

We zetten de belangrijkste op een rij:

  • De regels van minimale sociale afstand (1,5 meter) moeten zowel in de supermarkt als op de parking (bijvoorbeeld in de wachtrijen) opgevolgd worden.
  • Voor elke supermarkt geldt op ieder moment een beperking op het aantal bezoekers tot maximaal 1 persoon per 10m².
  • Daarnaast mag elk winkelbezoek maximum een half uur duren.
  • Mensen moeten alleen komen winkelen. Uitzonderingen zijn mensen die fysiek of verstandelijke bijstand nodig hebben of kleine kinderen.

Oplijsting op verzoek gemeentebestuur
De oplijsting van de maatregelen kwam er op uitdrukkelijk verzoek van het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur wil hiermee de naleving van de coronarichtlijnen en de volksgezondheid garanderen. De politie kan bij controles de komende dagen en weken gerichter nagaan of de richtlijnen effectief toegepast worden.

Ondersteuning
Het gemeentebestuur ondersteunt de supermarkten waar mogelijk. Zo werden op verschillende plaatsen nadarhekken geplaatst en leverden we in alle supermarkten affiches met de coronarichtlijnen.

Meer info: dienst lokale economie, 014 33 08 98, lokale.economie@gemeentemol.be