Naar inhoud
Gemeente Mol

Heropening doe-het-zelfzaken mag besmettingsgevaar niet verhogen

heropening doe-het-zelfzaken
donderdag 16 april 2020

De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om doe-het-zelfzaken en tuincentra vanaf zaterdag 18 april te heropenen, mag in onze gemeente niet leiden tot een sterk verhoogd besmettingsgevaar. Dat is in de eerste plaats ieders verantwoordelijkheid. Het gemeentebestuur nam inmiddels al een aantal beslissingen en overlegt de komende dagen met de verschillende betrokken handelszaken. We verwachten lange wachtrijen op de openingsdagen en vragen onze inwoners in eerste instantie om hun bezoek uit te stellen. Hiermee bescherm je in elk geval al jezelf en je gezin. Een maximale spreiding tijdens de eerste week doet het risico op talrijke fysieke contacten dalen.

Welke doe-het-zelfzaken en tuincentra zijn er in onze gemeente?
Het gemeentebestuur hanteert op dit moment een strikte interpretatie van het begrip doe-het-zelfzaak en tuincentrum. In onze gemeente komen daarom uitsluitend Brico, Hubo en Hobbyland als doe-het-zelfzaken in aanmerking voor heropening. Er is in onze gemeente geen tuincentrum gevestigd volgens de meest letterlijke interpretatie.

De afgelopen uren ontvingen we – heel begrijpelijk – vragen van uiteenlopende handelszaken die ook producten of materialen verkopen die door een doe-het-zelver gebruikt kunnen worden. Sommige handelszaken beargumenteren waarom ze mogelijk als tuincentrum in aanmerking komen voor heropening. Op dit moment geven we deze handelszaken een negatief advies.

We koppelen deze vragen wel terug naar de federale overheid en de provinciegouverneur met het verzoek tot verdere verduidelijking van de richtlijnen. Pas wanneer we deze ontvangen, kunnen we alle verzoeken tot heropening correct beoordelen en beantwoorden. We hopen in de loop van volgende week de nodige antwoorden te ontvangen.

Welke maatregelen nemen de doe-het-zelfzaken?
De doe-het-zelfzaken die mogen heropenen, moeten dezelfde maatregelen nemen als de supermarkten. Dit betekent dat er een strikte begrenzing geldt voor het aantal bezoekers (afhankelijk van de grootte van de winkel), dat een bezoek maximum een half uur mag duren en dat zowel binnen als buiten de sociale afstand maximaal moet bewaard blijven. Mensen komen alleen naar de winkel. Slechts in uitzonderlijke gevallen is een bezoek van meerdere personen toegelaten. Het is de verantwoordelijkheid van de doe-het-zelfzaken om het naleven van deze richtlijnen actief te organiseren binnen en buiten hun winkel.

Het gemeentebestuur heeft vandaag aan de betrokken winkels gevraagd om uiterlijk vrijdag 17 april om 12 uur alle informatie over te maken omtrent de specifieke maatregelen die ze voor hun winkel nemen. Deze informatie zullen we in alle transparantie communiceren naar onze inwoners. De politie gebruikt de deze gegevens de komende dagen en weken om te controleren of de uitbaters effectief de beloofde inspanningen in de praktijk brengen.

Discipline van onze inwoners
Ook de discipline en het gezond verstand van onze inwoners zijn van groot belang om besmettingsrisico’s bij de heropening te vermijden. Respecteer daarom strikt de richtlijnen van de winkelmedewerkers en de algemene hygiëneregels.

Daarnaast roepen we onze inwoners op om hun bezoek zo lang mogelijk uit te stellen, zodat er zeker tijdens de eerste openingsdagen een maximale spreiding is. Neem geen risico’s voor de gezondheid van jezelf of je gezin. Is het te druk? Ga naar huis en keer op een later moment terug.

Meer info: dienst lokale economie, 014 33 08 98, lokale.economie@gemeentemol.be