Naar inhoud
Gemeente Mol

Geen versoepeling van coronamaatregelen tot en met 3 mei

Veiligheidsraad 15 april
woensdag 15 april 2020

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdagnamiddag 15 april om alle bestaande coronamaatregelen te verlengen tot en met zondag 3 mei. Daarnaast nam de Nationale Veiligheidsraad enkele bijkomende beslissingen omtrent het bezoek aan woonzorgcentra en zorginstellingen, massa-evenementen tot en met 31 augustus en de heropening van doe-het-zelfzaken en tuincentra. De crisiscel van onze gemeente vergadert morgenochtend voor een eerste analyse van deze beslissingen en de impact hiervan op onze gemeente. Nadien volgt bijkomende communicatie.

De huidige coronamaatregelen bereiken de beoogde doelstellingen, zo stelt de Nationale Veiligheidsraad. In vergelijking met de piek daalt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. De actuele capaciteit in onze ziekenhuizen voldoet om alle patiënten op te nemen die nood hebben aan verzorging. De druk op de diensten intensieve zorgen blijft evenwel bijzonder hoog. Ook de situatie in de woonzorgcentra is nog steeds zeer fragiel. De actuele situatie laat nog niet toe om de richtlijnen de komende weken al te versoepelen.

Coronarichtlijnen blijven behouden

De Nationale Veiligheidsraad besliste daarom om de actuele coronamaatregelen te verlengen tot en met zondag 3 mei. Daarbij verandert er niets aan de algemene hygiënerichtlijnen, het verbod op samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen én de strikte regels voor lichaamsbeweging in de buitenlucht. Een samenvatting van deze regels lees je hier. De politie blijft bevoegd om de regels te handhaven en overtredingen te beboeten.

Draaglijk maken

Om de strikte coronamaatregelen draaglijker te maken, nam de Nationale Veiligheidsraad enkele aanvullende beslissingen:

  • Het verbod op bezoek voor bewoners van woonzorgcentra en zorginstellingen wordt aangepast. Zo krijgt elke bewoner de mogelijkheid op bezoek van één vaste persoon. Deze persoon mag geen coronasymptomen hebben en moet vooraf aangeduid en geregistreerd worden. Voor onze gemeente gaat het over de woonzorgcentra Ten Hove, Hemelrijck, Witte Meren en de zorginstellingen Den Brand en De Witte Mol. Het gemeentebestuur bekijkt morgen in samenspraak met de verschillende instellingen hoe we dit best praktisch en zo veilig mogelijk organiseren. We streven daarbij naar een uniforme werkwijze voor alle instellingen in onze gemeente. De nieuwe bezoekregel geldt ook voor mensen die geïsoleerd thuis wonen en zich niet kunnen verplaatsen.
  • Doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen opnieuw open, onder dezelfde strikte voorwaarden als supermarkten. Ook hier zal het gemeentebestuur nog verder analyseren vanaf welke datum dit geldt, welke winkels in onze gemeente onder deze categorieën vallen én hoe de betreffende winkels de regelgeving voor de supermarkten in de praktijk moeten brengen.

Geen massa-evenementen tot en met 31 augustus

Aanvullend op de bestaande regelgeving sprak de Nationale Veiligheidsraad zich uit over een verbod op massa-evenementen tot en met 31 augustus. De gemeentelijke crisiscel analyseert de komende dagen welke eigen gemeentelijke evenementen onder dit verbod vallen én voor welke overige evenementen in onze gemeente deze beslissing geldt.

 

Exitstrategie?

In de loop van volgende week staat een volgende vergadering van de Nationale Veiligheidsraad op de agenda. Na deze vergadering volgt een eerste communicatie over de exitstrategie. Deze zal – zo werd nu al meegedeeld – in verschillende fases en zeer gecontroleerd gebeuren. Na elke stap is het opnieuw mogelijk om terug te schakelen. Over de scholen, reizen tijdens de zomermaanden en de jeugdkampen wordt eveneens op een later tijdstip beslist.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be