Heilig Hartziekenhuis “We trekken geen sprint, maar lopen een marathon."

Verslag medisch overleg 14 april
dinsdag 14 april 2020

Na het voorbije paasweekend vond de eerste medische coördinatievergadering deze week plaats op dinsdagmiddag 14 april. Het Heilig Hartziekenhuis, de coronawachtpost, de eerstelijnszone en het gemeentebestuur bespraken de recente medische bevindingen en evoluties in onze gemeente. We geven de belangrijkste conclusies weer:

De belangrijkste conclusies

• Herstellen van corona duurt meerdere weken
  • Instroom houdt aan, uitstroom verloopt heel traag
  • Ziekenhuisbedden stromen stap voor stap vol
  • Het afgelopen paasweekend steeg het aantal opgenomen coronapatiënten in het Heilig Hartziekenhuis tot boven de 50. Dit oplopende aantal vormt een grote belasting op het ziekenhuis.
  • Van deze patiënten krijgt op dit moment een 7-tal mensen kunstmatige beademing op intensive care.
  • Omdat er ook nog andere niet-coronapatiënten op intensive care liggen, benadert deze afdeling van het ziekenhuis op dit moment stilaan het maximum haalbare.
  • De grootste uitdaging situeert zich niet in de bedden of de beademingstoestellen, wel in de aanhoudende grote belasting van de geneeskundige medewerkers.
  • Coronapatiënten herstellen bijzonder langzaam. Een herstel van deze virale infectie vraagt zeer veel energie van het lichaam. Mensen liggen daardoor twee tot zelfs drie weken op intensive care. Ook op de overige corona-afdelingen is een langdurig ziekteverblijf noodzakelijk.
  • Deze langdurige verblijven zijn ook voor de familieleden mentaal zeer zwaar om te dragen. Zij mogen niet op bezoek. Het ziekenhuis probeert via teleconferencing toch beelden naar de naaste familieleden door te sturen. Familieleden worden zo goed mogelijk geïnformeerd over de medische evoluties.
  • Afgelopen weekend gingen slechts twee patiënten voldoende hersteld naar huis. Nadien volgt nog een lange revalidatie. Het trage genezingsritme – wat in elk ziekenhuis voorkomt – vormt op dit moment de grote uitdaging. Eén coronapatiënt, een oudere persoon, overleed afgelopen weekend. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden.
  • Als de ziekenhuizen de komende twee à drie weken dezelfde aantallen bijkomende patiënten moet opvangen als de vorige periode, dan dreigen er capaciteitsproblemen. De situatie is daarom bijzonder fragiel én moet absoluut gekeerd worden. Het gedisciplineerd volhouden van de maatregelen, is essentieel. Daarnaast moet de uitstroom van voldoende herstelde patiënten zo snel mogelijk op gang komen.