Een overzicht van de belangrijkste aanvullingen van de federale richtlijnen

thuis blijven

www.gemeentemol.be/corona

dinsdag 7 april 2020

Maandagnamiddag 6 april verduidelijkte de federale overheid de coronamaatregelen met een aangepaste beleidsdocument van veelgestelde vragen. Deze lijst vormt de praktische basis voor het toepassen van de verschillende richtlijnen in elke situatie. Ook de politie gebruikt deze informatie om de nodige coronacontroles te organiseren. Je vindt het volledige document op de site van het nationale crisiscentrum.

We zetten de belangrijkste aanvullingen of wijzigingen op een rijtje:

• De auto gebruiken om naar het bos of park te gaan

• Het gebruik van de auto om op een gewenste locatie te gaan wandelen of fietsen, blijft verboden. Voor enkele specifieke gevallen geldt vanaf nu een uitzondering:
      • Gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan vijf jaar
      • Personen met een beperkte mobiliteit, waaronder ouderen en zwangere vrouwen
      • Begeleiders van mensen met een fysieke of mentale beperking.
    • Deze versoepeling komt er omdat niet iedereen toegang heeft tot een stukje groen op wandelafstand. Sommige doelgroepen hebben moeilijkheden om deze afstand te voet te overbruggen. Deze versoepeling betekent evenwel niet dat je langere autoritten mag maken dan strikt noodzakelijk. Je rit mag dus niet verder zijn dat het meest nabijgelegen stukje groen waar je kan wandelen.

• In beweging blijven

• De overheid stelt dat fysieke activiteiten in de buitenlucht zeker kunnen, zolang je in beweging blijft en na de activiteit meteen naar huis gaat. In een park rusten op een bankje, picknicken of zonnebaden in het gras kan dus bijvoorbeeld niet.
    • Voor ouderen, zwangere vrouwen, mensen met een beperkte mobiliteit of een mentale handicap zijn deze regels minder strikt.

• Toegelaten fysieke activiteiten

• Fietsen, joggen of wandelen blijft toegelaten, zolang je dit als gezin of individu doet, met maximaal één vaste andere persoon.
    • Skeeleren, skaten en steppen mogen ook. Deze activiteiten gebeuren met rijwielen (inclusief elektrische fiets) of niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen en zijn toegestaan.
    • Ritten met de motor mogen, om dezelfde reden, dus niet.
    • Ook hier geldt de regel dat je in beweging moet blijven. Vissen is volgens de richtlijnen expliciet uitgesloten.

Concrete vragen blijven welkom

Zo goed als alle thema’s en onderwerpen komen aan bod in het uitgebreide beleidsdocument. Heb je zelf een vraag? Neem dan eerst een kijkje in het overzicht of in de lokale corona A-Z. We vullen deze informatie steeds zo snel mogelijk aan. Vind je niet wat je zoekt of twijfel je? Neem dan zeker contact op.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 61, communicatie@gemeentemol.be