Open brief: In MooiMol met de auto naar bos of natuur?

open brief
dinsdag 7 april 2020

“Tijd voor gezond verstand en zelfdiscipline”

“Ook onze wenkbrauwen fronsten even toen we gisteren in de latere namiddag de versoepeling van de richtlijnen voor fysieke buitenactiviteiten en wandelingen vernamen, afgekondigd door de federale en regionale overheden.  Als gemeentebestuur moeten we in een federale crisissituatie deze beslissingen respecteren en de uitgevaardigde richtlijnen loyaal opvolgen.

De afgelopen weken toonden we met z’n allen een enorme discipline om onze auto te laten staan en MooiMol al wandelend en fietsend te verkennen vanuit ons eigen gehucht. Met een prachtig overzicht bewees onze dienst toerisme dat elk van onze gehuchten – ook het Centrum – pareltjes van wandel- en fietspaden telt. Onze toeristische parkings nabij onze natuurgebieden, in Postel en de prachtige Molse Meren bleven leeg, zo werd telkens opnieuw bevestigd door de politie bij talrijke controles.

Gisteren maakte het federaal crisiscentrum bekend dat in specifieke gevallen autoverplaatsingen alsnog zijn toegestaan om recreatief te gaan wandelen of fietsen. De toelating geldt voor gezinnen met kinderen jonger dan en gelijk aan vijf jaar. Personen met een beperkte mobiliteit, waaronder ouderen en zwangere vrouwen, én begeleiders van mensen met een fysieke of mentale beperking.

Waarom deze versoepeling? Niet iedereen woont in een uitgestrekte groene gemeente zoals Mol, waarbij je vrijwel overal op wandelafstand een stukje groen vindt. Denk maar aan grote gezinnen in een klein stadsappartementje, waarbij een bescheiden parkje het enige groen in de onmiddellijke omgeving is. Binnen deze stedelijke context is het moeilijk voor sommige mensen om zonder wagen een bos of park te bereiken.

Met deze moeilijke situaties voor ogen, besliste het crisiscentrum over deze beperkte versoepeling. Ook voor deze mensen moeten de coronamaatregelen draagbaar blijven. Let wel: deze versoepeling vormt geen excuus voor het afleggen van langere afstanden dan strikt noodzakelijk. Een eventuele autorit moet maximaal beperkt blijven.

Hoe moeten wij in een groene gemeente als Mol met deze versoepelingen omgaan? Geen eenvoudige vraag. Niet voor het gemeentebestuur. Niet voor de politie. Zeker niet voor onze inwoners. Laten we vooral ons gezamenlijke einddoel voor ogen houden. De maatregelen zijn voor niemand leuk. Iedereen heeft wel een favoriete hobby die hij of zij tijdelijk aan de kant moet zetten.

De maatregelen beschermen in de eerste plaats onszelf, onze gezinnen, onze familie, onze vrienden, onze kennissen,… Iedereen die ons dierbaar is, willen we gezond houden en de verzorging geven die nodig is. Daar draait het vandaag en de komende weken om.

Laten we deze versoepeling daarom vooral niet aangrijpen om met z’n allen de teugels te vieren, overige richtlijnen in vraag te stellen of excuses te zoeken om onze zelfdiscipline te laten varen. Daarvoor hebben we de afgelopen weken samen te veel inspanningen geleverd. Dit verdienen de medewerkers van het Heilig Hartziekenhuis niet na hun wekenlange en moeizame strijd.

Geef inwoners in bijzondere en moeilijke situaties de kans om ook een stukje te wandelen of te fietsen. Specifiek én uitsluitend voor hen zijn deze bijgestuurde richtlijnen bedoeld. Oordeel en veroordeel anderen niet. Kijk in de eerste plaats naar jezelf en je gezin. Neem de slimme beslissing. Heb ik de auto absoluut nodig om in deze coronatijden een stukje te gaan wandelen of fietsen met mijn gezin?

Laat de politie, het crisiscentrum of het gemeentebestuur dit niet voor jou beslissen. Mollenaars zijn solidair en slim, dat hebben we de afgelopen weken meer dan voldoende bewezen. En dat gaan we ook de komende weken doen. Alvast bedankt voor ieders juiste keuzes.”

Je burgemeester

Wim Caeyers