Kom jij als ondernemer in aanmerking voor corona hinder- of compensatiepremie?

hinder of compensatiepremie ondernemers CANVA
vrijdag 3 april 2020

Ben je ondernemer en treft de coronacrisis ook jouw zaak, bedrijf, winkel,… ? Misschien moest je verplicht sluiten of mag je wel open blijven, maar zie je je omzet zienderogen dalen. In beide gevallen roepen we op om na te gaan of je recht hebt op ondersteuning. De premies die de overheid voorziet, helpen je deels om deze moeilijke periode te overbruggen. Kijk dus snel op www.vlaio.be.

Het coronavirus heeft ook heel wat ondernemers in zijn greep. Voor veel bedrijven is er een ernstige impact. Om bedrijven zoveel als mogelijk bij te staan, te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen, nam de Vlaamse Regering extra maatregelen. We zetten de twee belangrijkste op een rij: de corona hinderpremie en de corona compensatiepremie.

1. Corona hinderpremie (4.000 euro)

Ondernemers die hun fysieke locatie volledig moesten sluiten door de federale richtlijnen, kunnen bij VLAIO een corona hinderpremie aanvragen. De ondernemers die getroffen zijn door een sluiting, hebben recht op een eenmalige premie van 4.000 euro. Als door extra federale maatregelen de sluitingsperiode na 5 april 2020 wordt verlengd, ontvangt de onderneming voor elke bijkomende verplichte sluitingsdag van haar locatie een bijkomende sluitingspremie. Deze bedraagt 160 euro per verplichte sluitingdsdag die samenvalt met een normale openingsdag.

2. Corona compensatiepremie (3.000 euro)

Ondernemingen en hun toeleveranciers die nog mogen werken of winkels die open blijven maar door de beperkende maatregelen een groot omzetverlies hebben, kunnen een corona compensatiepremie aanvragen. De steun omvat een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro.

Zij moeten kunnen aantonen dat ze een omzetverlies van -60% hebben in de periode tussen 15 maart 2020 en 30 april in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Voor starters wordt gewerkt met een omzetdaling van -60% ten opzichte van het neergelegde financieel plan. Ook vzw’s komen in aanmerking, onder voorwaarde dat er minstens één iemand voltijds tewerkgesteld is.

3. Andere kleinere maatregelen

Naast de corona hinder- en compensatiepremie zijn er nog andere kleinere maatregelen:

• Uitbreiding waarborgregeling door coronacrisis
  • COVID-19 waarborg
  • Nieuwe achtergestelde lening
  • PMV ondersteuning ingevolgde coronavirus
  • Versoepeling termijnen VLAIO-subsidies ten gevolgde van corona
  • Vlaamse belastingmaatregelen
  • Aanmoedigingspremie voor werknemers
  • Subsidies tewerkstelling en starters versoepeld
  • Steunmaatregelen toerisme
  • Steunmaatregelen voor land- en tuinbouw

Nog vragen? Onze dienst lokale economie helpt je graag verder.

Meer info:

> dienst lokale economie, 014 33 08 98, lokale.economie@gemeentemol.be